prawdopodobieństwo
bla bla: Sześciu pasażerów wchodzi do windy 12−piętrowego wieżowca. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wszyscy wysiądą na innym pietrze i będzie to co najmniej piąte piętro.
11 lut 20:59
Eta:

|Ω|= 12
6
zd. A : Skoro ma to być co najmniej piąte piętro to tak , jakby wieżowiec miał
5,6,7,8,9,10,11,12 −−− osiem pięter
więc pierwszy ma do wyboru jedno z 8−iu pięter
drugi jedno z 7−iu
itd.......
a szósty pasażer ma do wyboru jedno z 3−ch pięter , które pozostały
to z reguły mnozenia:
|A|= 8*7*6*5*4*3
P(A)= ............
11 lut 21:34
bla bla: Dziekuje

chyba musze wiecej popracować nad prawdopodobieństwem bo coś mi nie idzie

Mam jeszcze jedno
zadanie z prawdopodobieństwa za które nie mam pojecia jak się nawet zabrać

Rzucono 4 razy symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że pierwszy i ostatni
wynik są jednakowe.
wymyśliłam tylko, że
|Ω|=6
4
ale nie jestem pewna...
11 lut 22:37
Eta:
ok

czemu nie jesteś pewna? ( musisz być pewna

|Ω|= 6*6*6*6= 6
4
zd. A −− " na pierwszym i ostatnim miejscu ten sam wynik"
czyli mogą to być: ( 1 ,a,b,1 ) (2,a,b,2) ...... ( 6,a,b,6)
a, b dowolne z 6 −− ciu elementów
czyli |A|= 6* 6*6= 6
3
P(A)=.......
11 lut 22:48
bla bla: nie jestem pewna bo czasem sobie coś ubzduram co nie ma żadnego związku z zadaniem...wiec wole
się upewnić najpierw

troszkę czasu zajeło mi dojście do tego skąd wzieło się 6
3 ale już wiem

dziekuje bardzo
11 lut 23:16
Mati7530: Rzucono cztery razy symetryczna kostka do gry. Niech zmienna losowa X bedzie liczba
otrzymanych wyników podzielnych przez trzy
Ja mam takie zadanie i za cholerę nie wiem jak zacząć, 64 otrzymam 1296 i co dalej?
6 mar 18:39