Jaką prędkość uzyskała armata
Mateusz : Z armaty w masie 6000kg wystrzelono kulę o masie 30kg.Prędkość kuli w chwili opuszczenia lufy
armaty wynosiła 400k/s.Jaką prędkość uzyskała armata przy odrzucie? Zapisz obliczenia.
Proszę o obliczenia.
11 lut 12:27
Godzio: przy rozpadzie ciała na dwie części obie uzyskuja taki sam pęd
p1 = p2
6000 * v1 = 30kg * 400km/s
v1 = 2m/s
11 lut 12:57
Godzio: 2km/s *
11 lut 12:57
Godzio: prawdopodobnie mialo byc
400m/s
więc dalej 2 m/s
11 lut 13:06
Mateusz : to ma być 2m/s czy 2km/s
11 lut 13:10
Mateusz : przepraszam ja źle napisałem w w zadaniu, wiem że ma być 2m/s
11 lut 13:12