stereometria
danka1004: Pokój Zosi ma kształt prostopadłościanu o długości 4,5 m, szerokości 4 m i wysokości 2,5 m.
Okno i drzwi zajmują 20% powierzchni ścian pokoju. Zosia chce pomalować sufit i ściany pokoju.
Ile musi kupić puszek farby, jeżeli jedna puszka farby starcza na pomalowanie 13m
2
powierzchni?
P.S. w odpowiedziach jest taka wskazówka P sufitu =18
P boczne = 0,80[ (4,5 + 4 ) * 2 * 2,5 ] = 34
nie wiem skąd się wzięło to 4.5+4 i może przez to mi nie wychodzi wynik, może mi to ktoś
wyjasnic