2)W kwadrat wpisano koło a następnie w to koło wpisano kwadrat. Różnica pól tych kwadratów
jest równa 8cm2.( 8 cm kwadratowych to sie tak chyba pisze) Oblicz pole koła.
3) Oblicz długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego o obwodzie 20cm. Jeżeli wiesz
że promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 1cm.
a −− dł. boku dużego kwadratu P= a2
b −− dł. boku małego kwadratu P= b2
R −− dł. promienia okregu P= πR2
a2−b2= 8
a= 2R
ΔABC jest prostokatny i równoramienny
IBCI= 2R −−− dł. przekątnej kwadratu o boku "b"
| 2R | ||
więc 2R= b√2 => b= | = R*√2
| |
| √2 |
Jestem wdzięczna.
Buzka