logarytmy ... mały problemo
Ewe: no za cholerę nie wiem skąd to się wzięło ...
zacznijmy od początku.
log
2 25
3√5 = c ⇔ 5
c = 25
3√5
5
c = 25 * 5
13 (to ma byc potega)
5
c = 5
43
skąd taki wynik

nie mogę tego rozgryźć ...
11 lut 22:28
Ewe: hmm?
nie wiecie ?

xD
11 lut 22:39
Bogdan:
a ma być log2 253√5 czy log5 253√5 ? (chodzi o podstawę: 2 czy 5?)
11 lut 22:44
Ewe: Podstawa 2, przeciez jest napisane.
11 lut 22:52
Bogdan:
Zapytałem, bo podałaś (podałeś) zapis: 5c, gdyby podstawa była 2, to ten zapis
powinien być: 2c
11 lut 22:55
Ewe: A no... faktycznie, no dobra to skad te 43 ?
11 lut 22:58
Bogdan:
Ustalmy najpierw podstawę, 2 czy 5?, od tego zależy odpowiedź.
11 lut 23:02
Bogdan:
253√5 = 52 * 51/3 = 52 + 1/3 = 57/3
53√3 = 51 * 51/3 = 51 + 1/3 = 54/3
11 lut 23:05
Ewe: Podstawa 5
11 lut 23:07
Ewe: 253√5 = 52 * 51/3 = 52 + 1/3 = 57/3 jak ci z tego wyszlo 73
11 lut 23:08
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
Wykładnikiem przy liczbie 5 jest liczba 2 + |
| , ile jest 2 + |
| ? |
| | 3 | | 3 | |
11 lut 23:11
Bogdan:
bo 25 = 52 oraz 3√5 = 51/3
11 lut 23:12
Bogdan:
5m * 5n = 5m + n
11 lut 23:13