szstem
toskaweczka : HELP

!
proszę pomoście.. Właściciel gospodarstwa agroturystycznego chce wygrodzić w ogrodzie
prostokątny plac zabaw dla dzieci.Dysponuje płotem o długości 84m a powierzchnia placu ma być
możliwie największa. Wyznacz wymiary tego placu zabaw i oblicz jego powierzchnie
11 lut 23:03
toskaweczka : prostokąt! nie kwadrat
11 lut 23:05
toskaweczka : x+2y=84 co dalej
11 lut 23:06
Bogdan:
x, y − długości boków prostokąta.
2x + 2y = 84 ⇒ x + y = 42 ⇒ y = 42 − x
P = xy ⇒ P = x(42 − x)
P(x) = −x2 + 42x
Funkcja P(x) jest funkcją kwadratową posiadającą maksimum dla x = ...
11 lut 23:09
toskaweczka : 21 ale to wychodzi kwadrat
11 lut 23:13
toskaweczka : ale i tak wielkie dzięki
11 lut 23:13
Eta:
Pomogę

x −− szerokość placu, x>0
y −− długość placu , y>0
2x+2y= 84 => x +y= 42 => y= 42 −x . x€(0,42)
P{placu}= x*y
P(x)= ( 42−x)*x= −x
2 +42x −−−− to f. kwadratowa , ramiona paraboli do dołu
| | −b | | −42 | |
więc osiąga max. dla xw= |
| = |
| = 21
|
| | 2a | | −2 | |
x
max= 21 m to y
max= 42−21= 21 m
odp: Plac musi być w kształcie kwadratu o wymiarach 21m na 21 m
11 lut 23:14
toskaweczka : a jeśli to ma być prostokąt
11 lut 23:16
Bogdan:
Co to znaczy "ale i tak" ?
Odpowiedzią w tym zadaniu jest: największe pole o obwodzie 84 ma prostokąt, który jest
kwadratem o boku 21.
11 lut 23:16
toskaweczka : tzn to ma być prostokąt, ja wiem ze z zadania optymalizacyjnego wyjdzie kwadrat
11 lut 23:17
Bogdan:
Kwadrat jest przecież prostokątem, a także równoległobokiem, rombem, trapezem.
11 lut 23:17
toskaweczka : powiedz to mojej Pani profesor xD
11 lut 23:20
toskaweczka : jeszcze raz dzięki wszystkim
11 lut 23:21
Bogdan:
bardzo chętnie, ale jestem przekonany, że pani profesor to wie.
11 lut 23:22