| 320s | 240s | |||
v1 = | t = | |||
| t | (v1 − 20) |
| 320s | ||||||||
v1 = | ||||||||
|
| (v1 − 20) | ||
v1 = 320s * | ||
| 240s |
| 4v1 − 80 | ||
v1 = | / * 3 | |
| 3 |
Dziękuję z góry
v2= v1−20 v*t=s
v1*t= 320
(v1−20)*t= 240
v1t−20t= 240
320−20t=240 => t=4 h
| 320 | ||
to: v1= | = 80 km/h
| |
| 4 |
Rzeczywiście Twój sposób jest na pewno krótszy. Może pewnego razu z niego skorzystam "ku mojemu
największemu zdziwieniu", ponieważ ja nie mam sposobu
" Nigdy nie wiem, czy robię dobrze..."
Rozwiązuję tak jak mi w danej chwili przyjdzie "cokolwiek" do głowy.... Jedyne co znam to
podstawowe wzory na drogę, czas i prędkość i w miare możliwości staram się je jakoś w miarę
dobry sposób przekształcać...., ale potem kiedy jest juz wynik, nie jestem pewny czy jest
poprawny "tak jest zawsze".... Ponieważ w pewnym sensie nie wiem o co chodzi w tego typu
zadaniach, nie rozumiem ich.... " Nie chodzi mi tutaj o samą treść, typu znajdz prędkość"...
Mam jeszcze jedno zadanie:
Z miejscowości A i B odległych od siebie o 510 km wyruszyły równocześnie naprzeciw siebie dwa
pociągi. Średnia prędkość pierwszego była o 10km/h wieksza od drugiego. Pociagi spotkały się w
miejscu, w którym odległość od miasta A była o 30 km większa niż od miasta B. Podaj średnie
prędkości tych pociągłów.
Zrobiłem tak:
v1 − śr. prędkośc pociągu I
v2= v1 − 10 − śr. prędkośc pociągu II
510s − odległość od p. A do B
s1 + 30 − odległość od miasta A w momencie spotkania pociągów
s2 = s1 − 30 − odległość od B w momencie spotkania p.
| 510s + 30s | 510s − 30s | |||
v1 = | t = | |||
| t | v1 − 10 |
| 510s + 30s | ||||||||
v1 = | ||||||||
|
| v1 − 10 | ||
v1 = 540s * | ||
| 480s |
| 9(v1 − 10) | ||
v1 = | / * 8 | |
| 8 |