rozwiazac rownanie
ani_m: prosze o pomoc w rozwiazaniu równania
y'+2y\x} = x2 gdzie y(1)=1
znależc rozwiazanie równania spałniajace warunek poczatkowy
bardzo prosze o pomoc
10 lut 17:46
ORZEŁ: | | 2y | |
y+ |
| =x 2  |
| | x | |
10 lut 17:48
ani_m: dokładnie tak
cos mi sie źle wcisnęło
10 lut 17:49
ani_m: tylko tam musi byc y' a nie sam y
10 lut 17:50
ORZEŁ: niestety nie pomoge bo to chyba materiał ze studiów

ale mam nadzieje że ktoś inny pomoze −
może AS
10 lut 18:03
Andrzej: rozwiązałem, wyszło mi y = 45x2 + x35.
Nie mam teraz czasu wklepać po za chwilę zaczynam korki... zajrzę wieczorem, jak nikt Ci nie
napisze to ja to zrobię.
10 lut 18:04
ani_m: będę bardzo wdzięczna i z góry dziekuję
10 lut 18:06
Andrzej:
1) Najpierw znajduję całkę ogólną równania jednorodnego
y' + 2yx = 0
rozdzielam zmienne, całkuję i wychodzi y = C*x−2.
2) Uzmienniam stałą, czyli zamiast C biorę C(x), różniczkuję
wychodzi y' = C'(x) x−2 − 2C(x) x−3
3) tak otrzymane y' wraz z y wstawiam do początkowego równania,
wyliczam z niego C'(x) = x4
całkuję żeby uzyskać C(x).
C(x) = x5/5
4) Wstawiam to C(x) do y i otrzymuję całkę szczególną y1 = x3/5
5) Szukana całka jest sumą y i y1
yk = C*x−2 + x3/5
6) uwzględniam warunki początkowe: skoro yk(1) = 1 to C = 4/5
i stąd wychodzi wynik jaki podałem w poprzednim poście.
10 lut 20:00
ani_m: dziekuję ślicznie
10 lut 20:44