matematykaszkolna.pl
wykres f. kwadr. z wart. bezwzgl. magda: narysuj wykres funkcji f(x)=|x2−3|x|+2|−1 jak to rozwiązac? probowalam wprowadzic oznaczenie t. najpierw pozbywalam sie duzego modulu rozpisujac na xwieksze rowne 0 i x mniejsze od 0 a pozniej wlasnie oznaczalam litera t. z delty wyliczylam pierwiastki, wierzcholek. ale no nie wychodzi.wychodzą mi glupoty. ktos mogłby mi pomoc>?
11 lut 18:33
magda: ponawiam pytanie.. pomóżcie.prosze
11 lut 19:41
justka: 1. Narysuj wykres funkcji y = x2 −3x + 2 2. Korzystając z wykresu funkcji y = x2 −3x = 2 narysuj wykres funkcji y = |x|2 − 3|x| +2 ( |x|2 −3|x| +2 = x2 −3|x| +2) sposób rysowanie tego wykresu: a) część wykresu funkcji y= x2 −3x + 2 dla x≥0 ( czyli w " prawej półpłaszczyźnie " ograniczonej osią OY) pozostaw bez zmian b) otrzymaną część wykresu (dla x≥0) przekształć przez symetrię względem osi OY − otrzymamy tę część szukanego wykresu, która leży w "lewej półpłaszczyźnie" c) znajdź zbiór będący sumą obu wykresów znalezionych w punktach a i b − otrzymasz wykres szukanej funkcji y = x2− 3|x| +2 3. a)Tę część wykresu funkcji y = x2 −3|x| +2 , która leży nad osią OX lub na niej pozostaw bez zmian b) Tę część wykresu funkcji y = x2 −3|x| +2 która leży pod osią OX przekształć przez symetrię względem osi OX 4 Po tych przekształceniach z punktu 3 otrzymasz wykres funkcji y = |x2 −3|x| + 2| 5. Wykres funkcji y =| x2 −3|x| +2| przesuń równolegle o wektor u = [0;−1] a otrzymasz wykres funkcji f(x) = |x2 −3|x| +2|−1 emotka
11 lut 20:22
magda: dzieki za pomoc
11 lut 20:27
justka: mam nadzieje że teraz sobie poradziszemotka
11 lut 20:29