Największa i najmniejsza wartość funkcji
Michal: f(x) = x2 − 6x + 8
<0,3>
13 gru 19:19
Bogdan:
Sprawdź najpierw, czy odcięta wierzchołka paraboli należy do podanego przedziału.
13 gru 19:25
Michal: To moze dam cała treść
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = x2 − 6x + 8. Wyznacz wartość największą i
najmniejszą funkcji f w zbiorze <0,3>
13 gru 19:34
Bogdan:
Powtarzam: sprawdź, czy odcięta wierzchołka paraboli należy do podanego przedziału.
13 gru 19:36
Michal: Nie podanego tego w treści wiec nie mam pojęcia.
Policz to według własnego uznania albo na 2 sposoby

bo ja naprawdę nie wiec nic o odciętej
wierzchołka.
13 gru 20:04
serdel: Jedyne punkty ktore warto rozwazac to krance przedziału <0;3> i punkty w których pochodna f(x)
zmienia znak (wierzcholek paraboli). Dla 0 i 3 f(0) = 8 i f(3) = −1. Pochodna f'(x) = 2x −6
zmienia znak w punkcie x =3 (wierzcholek paraboli f(x) znajduje sie w punkcie x = −b/2a =
−(−6) / 2 = 3 ), który był juz zbadany.
Stąd minimum funkcji w przedziale <0;3> to −1 (wartosc dla 3), a maximum to 8 (wartosc dla
zera).
13 gru 20:28
Bogdan:
serdel − pochodnych w szkole średniej już od kilka lat nie ma.
Michale − odcięta to pierwsza współrzędna punktu w układzie współrzędnych,
np.: A = (−2, 5), odcięta = −2, rzędna = 5)
Rozwiążę podobne zadanie.
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = x
2 − 2x − 3.
Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji f w zbiorze <−2, 2>.
| | 2 | |
Odcięta wierzchołka paraboli xW = |
| = 1 ∊ <−2, 2>. |
| | 2*1 | |
f(1) = −4,
f(−2) = 5,
f(2) = −3.
Dla x∊<−2, 2>: y
min = −4, y
max = 5
13 gru 20:41
Michal: Już to rozumiem, dzięki.
13 gru 22:27
enigma: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x)=x2+3
w przedziale <−1;2>
11 lut 19:21
analiza: enigma: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x)=x2+3
w przedziale <−1;2>
f'=2x
2x=0
wiec x=0
y(0)=0
y(−1)=−2 najmniejsza wart
y(2)=4 najwieksza wart
16 gru 20:15