tgα+(1tgα) = (5sinα)
równość kąta ostrego α. oblicz wartości sinα, cosα i tgα.
| sinx | 1 | 5 | |||||||||
+ | = | ||||||||||
| cosx |
| sinx |
| sinx | cosx | 5 | |||
+ | = | ||||
| cosx | sinx | sinx |
| sin2x + cos2x | 5 | ||
= | |||
| cosxsinx | sinx |
| sinx − 5cosxsinx | 5 | ||
= | |||
| cosxsin2x | sinx |
| 1 − 5cosx | |
= 0
| |
| sinxcosx |
| 1 | ||
1 − 5cosx = 0 ⇔ cosx = | = 0,2
| |
| 5 |
| 1 | |
= ctgx
| |
| tgx |
| sinx | cosx | 5 | ||||
+ | = | |||||
| cosx | sinx | sinx |
| sin2x +cos2x | 5 | |||
= | ||||
| sinx*cosx | sinx |
| 1 | 5 | |||
= | ||||
| sinx*cosx | sinx |
| 2√6 | ||
sinx= √1−(1/25)= | ||
| 5 |
| 2√6 | 5 | |||
tgx= | * | = 2√6
| ||
| 5 | 1 |
| 2√6 | ||
odp: sinx= | ||
| 5 |
| 1 | ||
cosx= | ||
| 5 |