Kombinatoryka
Karolina: Prosze o pomoc
Ala ma 3 czapki w róznych kolorach, 4 szaliki w roznych kolorach i 2 pary rekawiczek w roznych
kolorach . na ile sposobow moze sie ubrac, tak aby miala na sobie:
a) czapke szalik i rekawiczki
b)czapke i szalik ale bez rekawiczek
c) przynajmniej czapke (z trzechwymienionych rzeczy)?
11 lut 16:39
ula: a/ może wybrać z 3 czapek − 3
może wybrać z 4 szalików −4
może wybrać z 2 par rękawiczek − 2
A=3*4*2
b/
B=3*4
c/
ma tylko czapkę 3
ma czapkę i szalik 3*4
ma czapkę, szalik i rękawiczki 3*4*2
C=3+3*4+3*4*2
11 lut 16:46
Karolina:
11 lut 16:46
Karolina: dzieki za pomoc

a moglabys mi wytlumaczc jak moge odroznoc zadanie w ktorym trzeba np uzyc
wzoru na wariacje a w ktorym kombinacje itp?
11 lut 16:49
Gacek: do podpunktu c)
co z sytuacją gdy Ala ma na sobie czapkę i rękawiczki?
Według mnie jest 3 + 3*4 + 3*2 + 3*4*2 = 45 możliwości
18 lis 20:39
izis: no wlasnie tez mnie to nurtuje
6 sty 19:48
Kamil: tak samo kminie ze ma byc 45, chociaz w odpowiedziach jestt 39
ale przeciez
nawet se sprawdzenie zrobilem i niewiem

S−szalik R −rekawice
1s1r 2s1r 3s1r 4s1r
1s2r 2s2r 3s2r 4s2r
BezS1r BezS2r
1sBR 2sBR 3sBR 4sBR
BezSBezR
czyli wychodzi 15
15*3 = 45
niewiem

chyba sie walneli albo co
25 wrz 17:10