W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest dwa razy dłuższa od jednej z pr
karolina: 1) W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest dwa razy dłuższa od jednej z
przyprostokątnej . Oblicz stosunek pola koła opisanego do pola koła wpisanego w tym trójkącie.
2)W kwadrat wpisano koło a następnie w to koło wpisano kwadrat. Różnica pól tych kwadratów
jest równa 8cm2.( 8 cm kwadratowych to sie tak chyba pisze) Oblicz pole koła.
3) Oblicz długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego o obwodzie 20cm. Jeżeli wiesz że
promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 1cm.
Proszę o rozwiązanie, i jak najwięcej przykładów jak to rozwiązać nic nie rozumie z tego.
11 lut 10:25
driver:

a=2r, P
0= (2r)
2= 4r
2
b
2 +b
2= (2r
2), 2b
2= 4r
2, b
2= 2r
2 →b=r
√2
P
w=( r
√2)
2= 2r
2
P
O −P
w= 4r
2 −2r
2= 2r
2=8 →r
2=4 →r=2
P
k= πr
2=.........
11 lut 21:31