równania kwadratowe z wart. bezwzg.
magda: rozwiąż równania:
|x−x2−1|=|2x−3−x2|
|x2+2x|−|2−x|=|x2−x|
11 lut 13:24
magda: neich ktoś powie czy dobrze robię.
w 1 przykladzie ze względu na to że delta mniejsza od zera w 1 i 2 wyrazeniu to x nalezy do
R+
wiec opuszczamy normalnie bez zmiany znaku
i wychodzi x=2 ale jak to zapisac poprawnie matematycznie?
11 lut 13:55
magda: a drugie ktos ma pomysl?
11 lut 13:56
R.W.16l: |−(x2−x+1)|=|−(x2−2x+3)|
x2−x+1=x2−2x+3
x=2
|x2+2x| jest dodatnie, więc = x2+2x
|x2−x| jest dodatnie też, więc = x2−x
|2−x|... hmm nie wiemy, więc
x2+2x−|2−x|=x2−x
−|2−x|=−3x
|2−x|=3x
2−x=3x ⋁ 2−x=−3x
4x=2 ⋁ 2x=2
x=1/2 ⋁ x=1
11 lut 13:58
R.W.16l: sorry błąd
2−x=3x ⋁ 2−x=−3x
4x=2 ⋁ −2x=2
x=1/2 ⋁ x=−1
11 lut 14:00
magda: czyli co mam teraz zrobic jak mam te obliczenia i załozenia?
11 lut 14:03
magda: na przypadki?
11 lut 14:03
Godzio: x
2 + 2x => podstawiamy (−1)
1 − 2 = −1
| | 1 | |
x2 − x => podstawiamy |
|
|
| | 2 | |
11 lut 14:04
magda: to mi namieszaliście. jeśli ktoś może mi wytłumaczyć dokładnie była bym ogromnie wdzięczna
11 lut 14:05
magda: dobra to skroo x2−x nie jest dodatnie to jak to rozwiazac. Godzio pomożesz?
11 lut 14:07
Godzio:
|x2 + 2x| − |2−x| = |x2−x|
|x| * | −(2−x) | − |2−x| = |x| * |x−1|
|2−x| ( |x| −1 ) = |x| * |x−1|
i teraz ( ale głowy nie dam) trzeba by było rozbijać na przypadki
1o
x∊(−∞,0)
2o
x∊<0,1)
3o
x∊<1,2)
4o
x∊<2,∞)
11 lut 14:11
magda: ok sprobuje twoim sposobem dzieki.
11 lut 14:12
magda: niestety wychodzi mi inaczej niż w odp. możliwe że to błąd rachunkowy, ale w odpowiedziach mam
że x=−1+√5 i calość dzielona na 2.
mi wyszło że x=1
11 lut 14:28
Godzio: |x| * | x+2 | − |2−x| = |x| * |x−1|
1
o
x∊(−∞,−2)
x(x+2) − (2−x) = x(x−1)
x
2 + 2x − 2 + x = x
2 − x
3x − 2 = −x
4x = 2
2
o |x| * | x+2 | − |2−x| = |x| * |x−1|
x∊<−2,0)
(−x)(x+2) − (2−x) = (−x)(−x+1)
−x
2−2x − 2 + x = x
2 −x
−2x
2 −2 = 0
x
2 = −1 sprzeczne
3
o
x∊<0,1)
x *(x+2) − (2−x) = −x(x−1)
x
2 + 2x − 2+x = −x
2 + x
2x
2 +2x − 2 = 0
x
2 + x −1 = 0
Δ = 1 + 4 = 5
| | −1−√5 | |
x2= |
| − 1,6 − nie spielnia
|
| | 2 | |
4
o
x∊<1,2)
x(x+2) − (2−x) = x(x−1)
x
2 + 2x − 2 + x = x
2 − x
4x = 2
5
o
x∊<2,∞)
x * ( x+2 ) +(2−x) = x(x−1)
x
2+2x + 2 − x = x
2 − x
2x + 2 = 0
2x = −2
x = −1 ∉<2,∞)
troche namodziłęm wcześniej mam nadzieje że teraz będzie dobrze
11 lut 14:32
Godzio: i widze że nawet wyszło
11 lut 14:32
magda: |2−x| ( |x| −1 ) = |x| * |x−1|
ja obliczałam pod to.

dziękuje za pomoc

i za chęci
11 lut 14:35
Godzio: probowalem jakos latwo przeksztalcic ale nie wyszlo
11 lut 14:49