V ostrosłupa
fryk: Jak obliczyć objętość ostrosłupa, gdy mamy tylko takie wymiary:
wysokość ostrosłupa H=2
krawędź boczna k=4?
11 lut 20:42
fryk:
11 lut 20:47
fryk: Pomoże ktoś?
Szczególne ukłony w stronę Ety
11 lut 20:56
fryk: Błagam, pomóżcie.
11 lut 21:13
fryk: Przepraszam! Zły rysunek, to jest ostrosłup prawidłowy czworokątny!
11 lut 21:23
Godzio: | | 1 | | 2 | |
spodek wysokości dzieli nam wysokosc podstawy na |
| h i |
| h
|
| | 3 | | 3 | |
z pitagorasa liczymy wysokość po której dojdziemy do krawędzi
h
2 = 27
h = 3
√3
V = U{1}[3} P
p*H
11 lut 21:26
fryk:
11 lut 21:26
fryk: Oki, dzięki. Wszystko sobie zaraz przeanalizuję
11 lut 21:27
fryk: Ale nie... To ma być ostrosłup prawidłowy czworokątny... Pierwszy rysunek dałam zły...
11 lut 21:28
Godzio: no to to jest prawidlowy czworokąnty
11 lut 21:30
fryk: Ale przecież to co napisałeś nie będzie teraz pasować : "spodek wysokości dzieli nam wysokosc
podstawy na 1/3 h i 2/3 h", bo podstawa to kwadrat
11 lut 21:39
Godzio: aaa sorki czworokątny już poprawiam
11 lut 21:48
fryk: 
Dzięki
11 lut 21:50
Godzio: w takim razie
d=a
√2 ( przekątna kwadratu )
d
2 = 48
d = 4
√3
a
√2 = 4
√3
| | 1 | |
V = |
| a2H = ... dokncz ... |
| | 3 | |
11 lut 21:50
fryk: Strasznie Ci jestem wdzięczna! 1oo buziaków

, choć dziś powinny być w sumie pączki
11 lut 21:52