matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
CIAG GEOMETRYCZNY Help...
Adek:
a
1
= 3
√
5
q =
√
5
a
n
= 375 n = ? S
n
= ? Pomocyyy. Z gory Wielkie dzieki
11 lut 20:54
Julek:
a
n
= a
1
* q
n−1
375 = 3
√
5
*
√
5
n−1
25
√
5
=
√
5
n−1
/*
√
5
125 =
√
5
n
5*5*5 = 125
√
5
*
√
5
*
√
5
*
√
5
*
√
5
*
√
5
= 125 n=6
1−q
n
1−
√
5
6
S
6
= a
1
*
= 3
√
5
*
=...
1−q
1−
√
5
Resztę pozostawiam Tobie
Pozdrawiam
11 lut 21:20