funkcja wykładnicza
em: Nie mam pojęcia jak to ruszyć. Proszę chociaż o jakąś podpowiedź

Sporządź wykres funkcji:
żeby nie było wątpliwości − tam wszędzie jest dwa do potęgi
Goś: ja bym to robiła tak:
rozpatruję 2 przypadki:
1. dla x−1 ≥0 => x≥1
| | (x−1)2 | | (x−1)(x+1) | |
f(x)=2 |
| = 2 |
| |
| | x−1 | | (x−1) | |
jak widać (x−1) się skraca
zostaje nam
f(x)=2
x+1
to już chyba narysujesz

Rysując Pamiętaj o założeniu z góry − dla x ≥ 1
2. dla x−1<0 => x<1
| | (x−1)(x+1) | |
f(x)= 2 |
| |
| | −(x−1) | |
(x−1) znów się skraca
i zostaje
Co do narysowania jest już proste> Tu również pamiętać o założeniu 2−giego przypadku
Kolejne przykład analogicznie do tego