raty ,bank
dominika: Mężczyzna spłacił dług w wysokości 2040zl w 12 ratach, z których każda była o 60zl mniejsza od
poprzedniej. Ile wynosiła 1 rata?

jakie działanie tu zastosować? juz nawet rozpisywałam na wiele sposobów ,ale coś mi się nadal
nie zgadza..
10 lut 21:01
dominika: ponawiam pytanie
10 lut 21:21
dominika: ?
11 lut 10:25
sanki: zobacz czy dobrze przepisalas zadanie
11 lut 11:24
Monika: ja bym to zrobiła z sumy ciagów
11 lut 11:29
dominika: tak, dobrze przepisalam zadanie

i co wie ktoś jak to rozwiązać?
11 lut 11:31
Monika: S
n=2040
S
n=(2a
1+(n−1)r)n/2
n=12
r=−60
a
1=?
i liczysz
11 lut 11:32