Kombinatoryka pomozcie
Karolina: Na polce z klsiazkami stoi wsrod 10 ksiazek wsrod ktorych 4 sa w twardej okladce. ile jest
bsposobow losowego wyboru trzech ksiazek z tej polki tak aby wsrod nich:
a) znalazly sie tylko 2 ksiazki w twardej okladce
b) co najwyzej jedna ksiazka w twardej okladce
c) co najmniej 2 ksiazki w twardej okladce?
11 lut 19:32
Karolina: Na polce z klsiazkami stoi wsrod 10 ksiazek wsrod ktorych 4 sa w twardej okladce. ile jest
bsposobow losowego wyboru trzech ksiazek z tej polki tak aby wsrod nich: a) znalazly sie tylko
2 ksiazki w twardej okladce b) co najwyzej jedna ksiazka w twardej okladce c) co najmniej 2
ksiazki w twardej okladce?
11 lut 19:40
Karolina:
11 lut 20:06
Eta:
10 książek w tym 4 −− w twardej oprawce , to 6 −−− w miękkiej
wybieramy 3 książki
a) 2 książki z 4 ksiązek i 1 książkę z 6 książek
z reguły mnożenia mamy:
| | | | | |
ilość wyboru jest: | * | = 6*1= 6 sposobów
|
| | | |
b) co najwyżej jedna , czyli 1 lub 2 lub 3
| | | | | | | | | | | |
* | + | * | + | * | = .......... takich sposobów
|
| | | | | | |
c) co najmniej 2książki w twardej oprawie, czyli 2 lub 3
| | | | | | | | | |
| * | + | * | =....... takich sposobów |
| | | | | |
11 lut 20:17
Eta:
poprawiam chochlika w przykładzie a)
11 lut 20:19
ssdasd: Wydaje mi sie ze podpunkt b) jest zle policzony:
co najwyzej jedna oznacza 0 lub 1 ksiazke w twardej oprawie, a nie 1,2 lub3
11 lut 23:59
Eta:
Masz 100% racji ,źle przeczytałam
12 lut 00:04