trójmian
april: dany jest trójmian kwadratowy f o współczynniku 2 przy najwyższej potędze x. wierzchołek
paraboli bedącej wykresem tego trójmianu ma spółrzedne W=(5,−10). wyznacz f(15).
9 lut 16:36
april: pomoże ktoś?
9 lut 16:58
Foggy91: f(x) = ax
2 + bx + c
a = 2
f(x) = 2x
2 + bx + c
W = (5, −10)
5 = x
w
x
w = u{−b}{2a)
5 = u{−b}{2a)
10a = −b
b = −10a
b = −10 * 2
b = −20
−10 = y
w
y
w =
−Δ4a
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 400 − 4 * 2 * c
Δ = 400 − 8c
−10 =
−400 + 8c8
−80 = −400 + 8c
8c = 320
c = 40
f(x) = 2x
2 −20x + 40
f(15) = 2 * 15
2 − 20 * 15 + 40
f(15) = 2 * 225 − 300 +40
f(15) = 450 − 260
f(15) = 190
11 lut 17:05
kylie: to juz miałam
11 lut 18:02
kcehcos: o dzięki bardzo tego właśnie szukałem ... baba kazała nam robić walone jakieś arkusze przed
feriami...

z góry dzięki
11 lut 18:34
Eta:
Najprostszy sposób rozwiąznia

z postaci kanonicznej
f(x)= a(x−x
w)
2+y
w , a= 2 W(5,−10)
f(x) = 2( x−5)
2−10
f(15)= 2(15−5)
2−10= 2*10
2−10 = 200−10 = 190
12 lut 02:40
Eta:
A
Foggy91 się tak namęczył
12 lut 02:43