tak to wygląda
Kasia: 1.√x−1+√x+2=3
2. √3x+7−√x+1=2
3. √x+1−√9−x=√2x−12
4.√20+x+√20−x=x/2
10 lut 17:43
Kasia: jeżeli ktoś móglby mi pomóc w rozwiazaniu tych rownan była bym bardzo wdzieczna.
mam spoore zaległosci z powodu choroby.
10 lut 17:44
ORZEŁ: pierwszego równania nie moge sie rozczytać tam jest pierwiastek na wszystkim a potem
pierwiastek na samym x
10 lut 17:47
Kasia: na calym i na x+2
10 lut 17:48
ORZEŁ: to moge ci wytłumaczyć jedno
10 lut 17:50
Kasia: ok. bd dłużna
10 lut 17:50
ORZEŁ: np.
1)
√x−1√x+2=3 /
2
x−1+
√x+2=9 przenosimy na jedna stronę żeby pierwiastek był po przeciwnej
√x+2= −x+10 /
2 znowu do kwadratu
x+2= ( −x+10)
2
dalej podnieś do kwadratu i przenieś wszystko na jedna strone
potem policz dla jakich x wyrazenie jest równe zero
najlepiej policz delte chyba ze będzie odrazu widać
10 lut 17:52
ORZEŁ: w drugim i kolejnych też trzeba podnieść do kwadratu a potem pierwiastek zostawic po osobnej
stronie
10 lut 17:53
Kasia: dziekuje. gdybym miala problem z pozostałymi moge na ciebie liczyc?
10 lut 17:54
ORZEŁ: tak jesli bede na forum chętnie pomoge
10 lut 17:54
Kasia: a w 3? podnosze do kwadratu i poprostu przenosze na 1 strone i wyliczam?
10 lut 17:55
Kasia: a wytlumaczysz mi jeszcze nierownosc?
10 lut 17:55
Kasia: musze cie ejszcze troche wykorzystac
10 lut 17:56
ORZEŁ: tak w trzecim tak jak w pozostałych
podnosisz do kwadratu
potem segregujesz wyrazenia
po jednej stronie zostawiasz pierwiastek a po drugiej reszte
10 lut 17:57
Kasia: ale jezeli podniose do kwadratu to nie bd juz zadnego pierwiastka
10 lut 17:58
ORZEŁ: PAMIĘTAJ O DZIEDZINIE
powiem ci jak rozpisać 3
√x+1−
√9−x=
√2x−12 /
2
x+1−2
√(x+1)(9−x)+9−x=2x−12
całości przenosisz na drugą strone a pierwiastek zostawiasz
potem znowu do kwadratu i już nie masz pierwiastka
10 lut 18:01
Kasia: aaa... no widzisz

nie wpadła bym na to. zwyczajnie bym wszystko od razu podniosla.
10 lut 18:05
Kasia: √x+6>√x+1+√2x−5
pomożesz mi jeszcze z ta nierownoscia
10 lut 18:06
Kasia: jezeli okreslam dziedzine to dla kazdego z osobna? nie rozumiem kompletnie
10 lut 18:07
ORZEŁ: tak samo jak poprzednie równania

tylko że jest nierówność
10 lut 18:07
ORZEŁ: tak dziedzine określasz dla każdego osobno a potem ja łaczysz i odczytujesz część wspólną
najlepiej narysuj ją na wykresie
10 lut 18:08
Kasia: ok. dzieki wielkiee
10 lut 18:08
Kasia: OZREŁ jesteś jeszcze? mam pytanie a jak wyznaczyć dziedzine patrząc na 1 przykład jeżeli mam
ten duży pierwiastek.
biore x+2wieksze rowne 0
a co dalej jak wziasc ten duzy pierwiastek.
10 lut 20:32
Kasia: ORZEŁ*
10 lut 20:32