Liczenie granicy z de l'Hospitala
Libero: Czy moglibyście sprawdzić poprawność moich obliczeń granicy:
lim x→0 (ex − e−x − 2x)/(x−sinx) = lim x→0 (ex − e−x − 2x)'/(x − sinx)' = lim x→0 (ex
− 1/ex − 2)/(1−cosx) = lim x→0 (e0 − 1/e0 − 2)/(1−1) = lim x→0 (1−1−2)/0 = 0
11 lut 18:10
Libero: Kontynuując liczenie granic. Mam jeszcze jeden przykład ale zacinam się w pewnym momencie i nie
wiem co dalej. Pomóżcie, proszę.
lim n→∞ ((n+1)/(n+3))6n +2
Doprowadzam do postaci:
((1+1/n)/(1+3/n))6n +2
ale nie wiem co dalej.
11 lut 18:17
Bogdan:
| n + 1 | | n + 3 − 2 | | n + 3 | | −2 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| n + 3 | | n + 3 | | n + 3 | | n + 3 | | | |
| | 1 | |
Skorzystaj z: limn→∞ (1 + |
| )f(n) = e |
| | f(n) | |
11 lut 18:32
Libero: Nie rozumiem co stało się z tym minusem przy −2.
12 lut 09:50