help!
Wydi: Z szuflady, w której znajduje się 10 różnych par rękawiczek wybieramy losowo cztery
rękawiczki. Opisz zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych, a następnie oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń:
A – wśród wylosowanych rękawiczek nie będzie pary,
B – wśród wylosowanych rękawiczek będzie dokładnie jedna para.
31 sty 21:22
Basia:
p
1,p
2,....,p
10 prawe rękawiczki
l
1,l
2,....,l
10 lewe rękawoczki
Ω={ {x,y,z,t}: x,y,z,t=p
1,...,p
10,l
1,...,l
10 ∧ x≠y ∧ x≠z ∧ x≠t ∧ y≠z ∧ y≠t ∧ z≠t}
słowami: Ω jest zbiorem wszystkich czteroelementowych podzbiorów zbioru
{p
1,p
2,...,p
10,l
1,l
2,...,l
10}
| | | | 20! | | 20*19*18*17 | |
|Ω| = | = |
| = |
| |
| | | 4!16! | | 4! | |
B
1 − dokładnie jedna para
pierwszą rękawiczkę wybieramy dowolnie czyli na 20 sposobów
druga musi być parą do pierwszej czyli 1 sposób
trzecią rękawiczkę wybieramy spośród pozostałych 18 dowolnie czyli na 18 sposobów
czwartą na 16 (bo zostało jeszcze 17 i musimy odrzucić parę do trzeciej)
dzielimy przez 4! bo liczone są czwórki uporządkowane, a tu kolejność nie ma znaczenia
| | 20*18*16 | | 4! | | 16 | | 16 | |
P(B1) = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 4! | | 20*19*18*17 | | 19*17 | | 19*17 | |
B
2 − dokładnie dwie pary
pierwsza dowolna czyli 20 możliwości
druga do pary z pierwszą czyli 1 możliwość
trzecia dowolna z pozostałych czyli 18
czwarta do pary z trzecią czyli 1
| | 20*18 | | 4! | | 1 | | 1 | |
P(B2) = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 4! | | 20*19*18*17 | | 19*17 | | 19*17 | |
A' − jedna lub dwie pary
A' = B
1∪B
2
przy czym B
1∩B
1=∅
stąd
| | 16 | | 1 | |
P(A') = P(B1)+P(B2) = |
| + |
| = |
| | 19*17 | | 19*17 | |
| 16+1 | | 17 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 19*17 | | 19*17 | | 19 | |
| | 18 | |
P(A) = 1−P(A') = 1−U{1{19} = |
| |
| | 19 | |
1 lut 03:03
Andrzej: Ajaj... liczyłem to zupełnie innym sposobem i dostałem zupełnie inne wyniki...
Zakładając że metoda Basi jest poprawna i opierając się na Jej sposobie rozumowania przy
obliczaniu P(B
1) ("trzecią rękawiczkę wybieramy spośród pozostałych 18 dowolnie czyli na 18
sposobów czwartą na 16 (bo zostało jeszcze 17 i musimy odrzucić parę do trzeciej)") obliczenia
P(A) można dokonać w taki sposób:
pierwsza rękawiczka na 20 sposobów, druga na 18, trzecia na 16 i czwarta na 14.
Ale wtedy tak policzone P(A) + P(B
1) + P(B
2) nie sumują się do jedności !
Gdzie jest błąd w rozumowaniu Basi ? może ktoś pomoże go znaleźć.
Przytoczę jeszcze moje rozwiązanie:
| | | |
dokładnie 2 pary można wybrać na | sposobów − po prostu z dziesięciu par wybieram dwie i |
| | |
już
| | | |
każdą z innej pary wybieram na | * 24 sposobów − wybieram 4 pary z 10, a w każdej z |
| | |
nich rękawiczkę na 2 sposoby.
Wyszło mi P(A) =
224323 oraz P(B) =
96323
1 lut 11:23
hesia:
Witam

z moich obliczeń wyszło ,że :
|Ω|= 20*19*18*17
A−− nie ma pary
zatem : pierwsza rękawiczka z 20 rękawiczek
ale druga już tylko z 18 (bo do tej pierwszej nie może być wybrana ta,która stanowi
parę z tą pierwszą
podobnie trzecia z 16 i czwarta juz tylko z 14
|AI= 20*18*16*14
| | 20*18*16*14 | | 224 | |
P(A)= |
| = |
|
|
| | 20*19*18*17 | | 323 | |
B −− jest tylko jedna para
| | | |
więc parę wybieramy na | =6 sposobów
|
| | |
teraz pierwszą rekawiczkę wybieramy z 20 to druga , która tworzy z nia parę jest tylko
jedna
więc wybór jest 20*1= 20 sposobów
oraz następne dwie rękawiczki nie mogą być już parą
wybieramy je z tych , które nie tworzą pary
czyli jedna z 18 a druga już tylko z 16 ( bo nie tworzą pary
zatem: |B|= 6*20*18*16
| | 6*20*18*16 | | 96 | |
P(B) = |
| = |
| |
| | 20*19*18*17 | | 323 | |
1 lut 14:11
Wydi: Korzystając z tego że 3 osoby zrobiły to zadanie i 2 otrzymały takie same wyniki to myśle że to
jest poprawna wersja

Dzięki

11 lut 19:55
Eta:

szczególnie ta
"trzecia" osoba się napracowała , by ci to wyjasnić
11 lut 21:54
Wydi: hesia=Eta

bo chyba nie jestem w temacie
11 lut 22:09
Eta:
11 lut 22:11
Wydi: Sorki nie wiedziałem tak to bym podziękował po raz no nie wiem np. 128
11 lut 22:14
Julia: dlaczego jedną parę wybieramy na 6 sposobów?(rozumiem działanie, ale nie wiem dlaczego takie a
nie inne)
14 lis 21:30
Julia: czy ktoś może mi pomóc?
14 lis 22:05
Eta:
Wyjaśniam

masz4 rękawiczki R
1 R
2 R
3 R
4
masz wybrać z nich tylko jedną parę:
może to być para: (R
1R
2) (R
1R
3) (R
1R
4)(R
2R
3) (R
2R
4)(R
3R
4)
czyli 6 takich możliwości
Czy teraz jasne?
Powodzenia
14 lis 22:18
Julia: faktycznie bo wybieram 1 parę spośród 4 ogólnych

niby oczywiste, ale nie mogłam wpaść.
dziękuje
14 lis 22:25