c
Jedna calka: ∫lnxx(lnx−4)
to jest calka oznaczona z gory e a z dolu 1, moze ktos to zrobic bo nie moge sie z tym uporac a
jestem ciekawy rozwiazania
11 lut 17:59
Bogdan:
zastosuj podstawienie: lnx = t
11 lut 18:11
Jedna calka: no to wychodzi takie cos
∫tt−4 = ee−4 + 13 ?
11 lut 18:31
Bogdan:
Stosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków.
| | t − 4 + 4 | | 4 | |
∫ U{t}[t − 4} dt = ∫ |
| dt = ∫ (1 + |
| ) dt = t + 4ln|t − 4| + C |
| | t − 4 | | t − 4 | |
11 lut 18:36
Bogdan:
| | t | |
początek jeszcze raz: ∫ |
| dt = ... |
| | t − 4 | |
11 lut 18:37
Jedna calka: ok ale jak to jest calka oznaczona z góry e a z dołu 1 to teraz za t mam podstawic e i odjac od
tego ln−3 ?
11 lut 21:12
Bogdan:
lnx = t
ln1 = 0, lne = 1
∫1e f(x) dx = ∫01 f(t) dt = [t + 4ln|t − 4|]01 = ...
11 lut 21:22