W piwnicy stoją dwie 77- litrowe beczki.
jaaasia: W piwnicy stoją dwie 77− litrowe beczki. Pierwsza jest wypełniona wodą, druga jest pusta. Z
pierwszej beczki wypływają w pierwszej sekundzie 4 litry wody, a w każdej następnej o 0,2
litra mniej niż w poprzedniej. Równocześnie do drugiej beczki wlewa się w pierwszej sekundzie
1,5 litra wody, a w każdej następnej o 0,5 litra wiecej niż w poprzedniej. Po ilu sekundach
poziomy wody w obu naczyniach się wyrównają?
wiem tylko ze dla pierwszej beczki a1=4, r=−0,2, a dla drugiej b1=1,5, r=0,5
Czy mógłby ktos wytłumaczyc mi co dalej? i dlaczego?
11 lut 19:33
jaaaasia: prosze o pomoc
11 lut 20:37