proszę o szybką pomoc
Amada: Sprawdź czy pkt. A leży na okręgu O. Napisz równanie stycznej do okręgu w pkt. A
A(2,−3) O:(x−1)
2+(y+6)
2=0
Moje rozwiązania i wynik
A ∊ O
S(1,−6)
| | 1 | | 1 | |
równanie stycznej l: y= − |
| − 2 |
| |
| | 3 | | 3 | |
12 lut 00:34
Godzio: to jest wogule rówanie okręgu
.... = 0 ?
12 lut 00:37
12 lut 00:37
Godzio: w ogóle ;0
12 lut 00:38
12 lut 00:39
Godzio: ortografie podszkole
12 lut 00:40
Amada: nie 0 tylko 10

mój błąd bo już śpię prawie
12 lut 00:41
Godzio:
no to lecimy chętnie pomoge
12 lut 00:42
Eta:
jeżeli punkt należy do okręgu to równanie stycznej ma postać:
(y
A−1)(x −1) + (y
A+6)(y+6)=0
podstaw A( 2, −3) x
A= 2 y
A= −3
i podaj równanie tej stycznej
12 lut 00:43
Eta:
Godzio .... mea culpa
12 lut 00:44
Eta:
poprawiam chochlika

(
xA −1)(x −1) + ( y
A+6)(y+6)=
10
przepraszam
12 lut 00:46
12 lut 00:49
Godzio:
sprawdzamy czy punkt A należy do okręgu po przez podstawienie do równania
A(2,−3)
(2−1)
2 + (−3+6)
2 = 10
1 + 9 = 10
10 = 10
czyli punkt A należy
styczna:
odległość od stycznej musi być = r
S(1,−6)
A(2,−3)
SA:
−6=a+b
−3 =2a+b
−3 = −a
a = 3
styczna jest prostopadła więc
| | 1 | |
a= − |
| przechodzi przez punkt A
|
| | 3 | |
Czyli wszystko ok
12 lut 00:49
Godzio: "odległość od stycznej musi być = r " nie wiem po co napisałem
12 lut 00:50
Amada: więc dobrze obliczyłem

Jupi więc myślę ze 5 będzie z klasówki
12 lut 00:51
Godzio:
Można było szybciej ale ja jak zwykle na około
12 lut 00:51
Amada: 
lepiej zrobić dokładniej i umieć tak jak chcą niż sie później gdzieś pomylić

Dziękuję bardzo i Dobranoc
12 lut 00:53
Godzio: Dobrej nocy
12 lut 00:56
Eta:
Dobranoc.
Powodzenia na klasówce
12 lut 00:58