matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozrzeszone
Maturalna:
Dla jakich wartości wspólczynnika m współrzędnepunktu przecięcia wykresów fukncji f(x)=−2x+m i g(x)=−1/3 x+2/3 są para liczb: a)dodatnich b)ujemnych
10 lut 23:57
Julek:
1
2
−
x +
= −2x + m / *(−3)
3
3
x − 2 = 6x − 3m 5x = 3m − 2
3m − 2
x =
5
y = −2x + m
3m − 2
y = −2 *
+ m
5
a) Parą liczb dodatnich, więc :
3m − 2
> 0
5
3m − 2
−2 *
+ m > 0
5
2
3m − 2 > 0 ⇔ m >
3
−6m + 4 + 5m > 0 4>m
2
m∊ (
; 4 )
3
b) Parą liczb ujemnych, więc :
3m − 2
< 0
5
3m − 2
−2 *
+ m < 0
5
Rozwiąż na tej samej zasadzie
11 lut 01:02