..
hubi: omoc.

dla liczb =2−√5 i y=2+ √5
a) iloczyn x i y
b) iloraz x i y
c) sume kwadratów x i y
d) różnice kwadratów x i y
?/
11 lut 18:28
ak1: a)
(2−√5)(2+ √5)=22−(√5)2=4−5=−1
poćwicz następne
11 lut 18:35
hubi: jak i tak tego nie rozumiem nistety.

(((
i nikt mi nie chce pomoc
11 lut 19:04
hubi:
11 lut 19:04
ak1: to jest wzór skr. mnożenia (a−b)(a+b)=a2−b2
11 lut 19:09
ak1: b)
| | (2−√5)(2−√5) | |
= |
| =
|
| | (2+√5)(2−√5) | |
=−(2−
√5)
2=−4+4
√5−5=
=4
√5−9
11 lut 19:31
ak1: c)
(2−√5)2+(2+√5)2=
=4−4√5+5+4+4√5+5=
=18
11 lut 19:39
ak1: d)
(2−√5)2−(2+√5)2=
=4−4√5+5−4−4√5−5=
=−8√5
11 lut 19:43