| 7x | ||
a) f(x)= | ||
| x2 + 4 |
| 7x | (7x)'(x2+4)−7x(x2+4)' | −7x2+28 | ||||
f'(x)=( | )'= | = | o zerowaniu | |||
| x2+4 | (x2+4)2 | (x2+4)2 |
| 7 | ||
f'(x)=0⇔x=− | ||
| 4 |
| 7 | ||
f'(x)>0⇔4x+7>0⇔x∊(− | ,∞)−(funkcja w tym przedziale jest rosnaca)w tym przedziale rysujemy | |
| 4 |
| 7 | ||
f'(x)<0⇔4x+7<0⇔x∊(−∞,− | )−(funkcja w tym przedziale jest malejaca)w tym przedziale | |
| 4 |
| 7 | 65 | |||
a wiec fminlok(− | )=− | |||
| 4 | 8 |
Dopiero co zacząłem brać funkcje i będę chyba musiał jeszcze
poćwiczyć i jeszcze raz dzięki.
Dałoby się to w jakiś prostszy
sposób zrobić albo jakoś po części wytłumaczyć pochodne na tych przykładach?