Pomóżcie szybk.
Amada: Nie wiem wgl. jakich wzorów i czego mi tu potrzeba.
Określ wzajemne położenie prostej L i okręgu O.
Wyznacz współrzędne punktów wspólnych(o ile istnieją) prostej L i okręgu O.
Wykonaj rysunek.
L: y=1−x
O: x2 +y2−2x+4y +1=0
11 lut 22:32
Amada: proszę o jak najszybszą pomoc.
11 lut 22:43
Bogdan:
Wstaw 1 − x do równania okręgu w miejsce y i rozwiąż otrzymane równanie.
11 lut 22:46
Amada: Dziękuje
11 lut 22:48
Amada: Panie Bogdanie doszedłem do takiego czegoś.
y=1 − x
2x2 − 6x + 6=0
Co dalej?
11 lut 22:57
Bogdan:
Powinno być: 2x2 − 8x + 6 = 0 / : 2
x2 − 4x + 3 = 0, dalej Δ = ...
11 lut 23:00
Amada: Już wiem jaki błąd robiłem nie użyłem wzoru skróconego mnożenia.
11 lut 23:07
Amada:
x
1= 1
x
2= −3
11 lut 23:13
Amada: Ostateczny wynik wyjdzie taki?
x1=1
y=0
a dla
x2= −3
y= 4
11 lut 23:17
Bogdan:
Ciepło, ciepło, ale nie gorąco. Sprawdź obliczenia
11 lut 23:20
Amada: √Δ=2
Δ=4
a=1
b=−4
c=3
już nie wiem ale obliczę jeszcze raz wszysko
11 lut 23:23
Godzio:
x
2 = 3
11 lut 23:25
Bogdan:
No Godzio, nie zabieraj Amadzie przyjemności w wyznaczeniu rozwiązania.
11 lut 23:28
Godzio: oj będzie się męczyć
11 lut 23:29
Bogdan:
ale jaka potem satysfakcja z samodzielnego ustalenia wyniku
11 lut 23:31
Amada: a mógł by pan powiedzieć dlaczego?
| | b−√Δ | |
wzór wygląda tak x2= |
| o ile się nie mylę  |
| | 2a | |
| | −4−2 | | −6 | |
Wiec x2= |
| = |
| =−3 |
| | 2*1 | | 2 | |
11 lut 23:31
11 lut 23:33
Bogdan:
| | −b − √Δ | | −b + √Δ | |
x1 = |
| , x2 = |
| , |
| | 2a | | 2a | |
11 lut 23:33
Amada: Ale wiocha ale wiocha

Sorki wielkie jestem typowym humanistą z matmą mam potwornie wielkie problemy chociaż dużo się
z niej uczę.
11 lut 23:34
Godzio: osobiście preferuje takie rozwiązanie:
x
2 − 4x + 3= 0
x
2 − x − 3x + 3 =0
x(x−1) − 3(x−1)
(x−1)(x−3) = 0
x=1 v x=3
rozwija myślenie a przy okazji przyda się przy rozkładzie wielomianów na czynniki
11 lut 23:35
Bogdan:
Przy pewnej wprawie i umiejętności korzystania z wzorów Viete'a można od razu zapisać:
x2 − 4x + 3 = (x − 1)(x − 3)
11 lut 23:40
Amada: Dzięki Godzio Twój sposób na pewno mi się przyda
11 lut 23:41