Chemia.
_emDżi_: Również CHEMIA Trudne zadanko
Oblicz rzeczywisty wzór węglowodoru o masie cząsteczkowej 30u, jesli w reakcji spalania 1.5 g
tego zwiazku otrzymano 4.4 g dwutlenku węgla oraz parę wodną.
10 lut 15:13
_emDżi_:
10 lut 17:29
Mateusz: ogólne równanie
CxHy + O2 → CO2 + H2O i teraz skoro w wyniku spalenia 1,5 g otrzymano 4,4 g CO2 to x
otrzymamy z 30g/mol
1,5 −−> 4,4
30 −−−> x
x = 88g wiemy ze masa CO2 wynosi 44g/mol czyli mamy 2 mole CO2 więc
C2Hy + O2 −−−−> 2CO2 + H2O
i teraz obliczam y
12*2 + y = 30
24+y = 30
y = 6
wzór C2H6 etan
7
C2H6+
O2 −−−> 2CO2 + 3H2O/*2 bo współczynniki nie mogą byc ułamkowe