Na jaką wyskokość doleci piłka
Mateusz : Zad.16
Energia kinetyczna piłki o masie 0.5kg w momencie wyrzuty pionowo do góry wynosi 25J.Na jaką
wysokość doleci piłka? Nie uwzględnij oporu powietrza.Przyjmij ze przyspieszenie ziemskie
wynosi 10N/kg.Zapisz obliczenia.
Proszę o obliczenia.
11 lut 13:25
Hmmm: Ek=Ep
mgh=mv2 /2
h=v2 / 2g v wyliczasz z Ek bo masz mase i wartosc tej energi
11 lut 15:14
Jericho (Hmmm): Poprawiam się.
Ek=Ep ,zatem
mv2
=mgh / :m
2
v2
=gh , z tego wyznaczamy bezposrednio h, czyli
2
v2
h=
2g
Skad wziasc v2? Otóż
mv2
Ek=
(mamy warosc energii i masy czyli)
2
2Ek
v2=
podsawiajac wartosci do przeszktalconego wzoru otrzymujemy ze
m
J
v2=10
kg
Podsatwiajac wynik do wzoru przesztalconego z wysokoscia otrzymujemy ze