matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 182,
181
,
180
,
179
,
178
,
177
,
176
,
175
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
zuza:
wykaz ze istnieją liczby x i y takie ze x
2
+2xy=1
4
ania:
pocomy takie zadanie : Ile gramów soli wytrąci się w reakcji 120 g zasady sodowej z kwasem fosforowym(V) HELPPPP, dlatego pytałam sie o tą masę ..
zrobiłam tyle tylko :
8
zuza:
1.Wyznacz równanie okręgu o środku S=(−2,3) stycznego do prostej k o równaniu 3x+4y+14=0
1
lool:
Przyprostokątne trójkąta ABC mają długości 10 i 24. Przeciwprostokątna trójkąta KLM podobnego do niego ma długość 39. Oblicz obwód trójkąta KLM.
8
xyz:
x
4
−10x
2
+9=0
3
fuga:
Asia przed maturą rozwiązywała zadania testowe z matematyki (codziennie taką sama liczbę zadań) i w sumie rozwiązała 448 zadań. Jeśli rozwiązywałaby codziennie o 4 zadania więcej, to
3
kaate:
Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 10, a siódmy 42. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
0
***ZADANIE BANACHA***:
Pewien matematyk nosi przy sobie dwa pudełka zapałek. Ilekroć chce on zapalić papierosa, wyciąga pudełko z losowo wybranej kieszeni. Znajdź prawdopodobieństwo, że w chwili, gdy po raz
0
prawdopodob:
pośród czterech ludzi a,b,c,d jeden (a) otrzymał informację, którą przekazuje drugiemu (b) w postaci sygnału “tak" lub “nie", drugi przekazuje trzeciemu (c), trzeci czwartemu (d), a
1
troy:
rozwiąż nierówność:
√
x
2
+ 2 > 2|x| + x
23
zosia:
proszę o pomoc:w kwadrat o boku 2 wpisano drugi kwadrat w ten sposób,że bok wpisanego kwadratu tworzy z bokiem danego kąt 30 stopni.Oblicz mniejszą odległość wierzchołków tych kwadratów...
0
Martwa:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiony jest ostrosłup prawidłowy oblicz pole powierzchni całkowitej i
1
zuza:
Stosunek pól dwóch trójkatów podobnych jest równy 4, a suma ich obwodów 12.Wyznacz obwód kazdego z tych trojkatow.
1
kropka:
Rozwiąż równanie 2x
4
+3x
3
− 3x − 2=0
5
diunaj:
1.Liczbę 4a przedstaw w postaci sumy dwóch liczb tak, aby suma kwadratów tych liczb była najmniejsza.
1
kropka:
Liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)= x
3
+mx
2
−3x +9. Rozłóż wielomian na czynniki i podaj jego pierwiastki.
2
lool:
Promień podstawy walca zwiększamy trzy razy, a jego wysokość zmniejszamy trzy razy. Wówczas objętość walca:
7
Aniaa:
Znajdź przedziały wypukłości i punkty przegięcia funkcji f(x) = ( ln(x) −3 ) * x
(
1
/
2
)
0
zuza:
1.Wyznacz równanie okręgu o środku S=(−2,3) stycznego do prostej k o równaniu 3x+4y+14=0
1
kropka:
Wielomian W(x)=2x
3
− 7x
2
− 6x + 21 rozłóż na czynniki i podaj jego pierwiastki.
1
Nina:
Między liczbę 3 oraz x wstawiono liczbę y taką, że liczby 3, y, x tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli liczbę y zmniejszymy o 1,a liczbę x zwiększymy o 10 to liczby 3, y−1,x+10 będą tworzyć
0
adi:
Dany jest trójkąt o punktach A(−3,−1,−2);B(4,−4,1),C(1,2,−1).Trzeba obliczyc wysokosci h(a),h(b),h(c).Nie moge sobie z tym poradzic prosilbym o pomoc.Z góry dziękuje!
2
Madzia:
Podaj długość średnicy okręgu o równaniu (x+3)
2
+(y−5)
2
=5
2
Madzia:
Oblicz sumę siedmiu poczatkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym: a3=7 i a13−a9=20
2
madzik:
∫(xe
−
x
)dx
2
fruu:
W pewnej rodzinie ojciec − wielki miłośnik książek − daje każdemu ze swoich pięciu synów w dzień ich urodzin, począwszy od piątego roku życia, tyle książek w prezencie, ile dany syn
1
abc:
a) (2
√
3
− x)
2
− 2(p(3) − x)(
√
3
+x) + (2
√
3
+x)
2
5
kaate:
Wierzchołki trójkąta ABC leżą na okręgu o środku O. BD jest średnicą tego okręgu. Jeżeli kąt CBD ma miarę 24, to jaką miarę ma kąt BAC?
0
lysy:
oblicz ∫x*sin
x
3
dx wyznaczyc te funkcje pierwotna F funkcji podcalkowej, ktora spelnia warunek F(3)=0
5
abc:
a) log
2
3, log
3
4=2 b) 1/3log4 +2/3log
8
=3/log
2
10
1
natalia:
POMOCY! o funkcji liniowej f wiadomo ze f(l)=2 oraz ze do wykresu tej funkcji nalezy punkt P=(−2,3). Wyznacz wzor tej funkcji.
1
idiota z matmy:
[q⇒(r∧~q)]∨(r⇔q)
2
madzia:
wykaz, ze liczba √3+2√2 −√2 jest liczba calkowita. te 2√2 sa jeszcze pod tym samym pierwiastkiem co 3
8
troy:
61
6
4
Dane są przedziały: A =( −
∞
; (1
)
−
2
3
), B: (−
∞
;
) Wyznacz B\A.
64
Proszę o wytłumaczenie....
2
:):
2Ix−2I+Ix+1I=3 wyszlo mi 3 przedzialy (−∞,−1) <−1,2) <2.+∞)
2
Kamil:
Oblicz z definicji pochodną i nie korzystając z reguły Hospitala pochodną funkcji: f(x)=
1
x
w punkcie x
0
=−1
5
gosia:
Suma dziesięciu wyrazów początkowych pewnego ciągu geometrycznego o ilorazie q=2 wynosi 341.Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu.
0
madzia:
wykres funkcji y=2/x−5 ma jeden punkt wspolny z prosta o rownaniu?
2
:):
15−2I3x−1I=6 wyszlo mi
1
iza:
Rzucamy dwa razy symetryczną, sześcienną kostką, której jedna ściana ma jedno oczko, dwie ściany mają po dwa oczka i trzy sciany mają po trzy oczka. Oblicz prawdopodobieństwo
0
gosia:
Wykaż, ze ciąg an = 5*2
n
+
1
jest ciągiem geometrycznym.
1
gosia:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= 7 −
2n
5
. 1. którym wyrazem tego ciągu jest liczba jeden?
1
kasiula:
Wartością wyrażenia sin20 cos 70 + cos 20 sin 70 − tg10 tg80 jest równa: A. 3 B. 2 C. 1 D. 0
1
marta:
Znajdź pierwiastki podanego wielomianu i ustal ich krotności: (3x
4
− x
3
+ 3x − 1)(x+1)
3
4
Alicja:
x+3
Jak narysować wykres funkcji f(x)=
x + 1
4
ania:
oblicz masę cząsteczkową 2Na
3
PO
4
helppppppppp
masę cząsteczkową wiem jak sie odczytuje ale mam problem z tymi atomami i cząsteczkami
2
anka:
rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia: 81x
4
− 16
3
Agat:
Dwaj łucznicy stoją na wieżach o wysokości 10m i 20m, oddalonych o 30m.Strzelają do celu na linii między wieżami,znajdujących się na trawie. Strzały obu łuczników mają do pokonania taką
56
PomoCy!:
W trapezie równoramiennym o polu 56 cm2 połączona środki kolejnych boków. Oblicz pole powstałego czworokąta.
1
ania:
oblicza Masę czasteczkową 2H
3
PO
4
helpppppppppppppp
1
natalia:
a to zadanie mi ktoś wytlumaczy? napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 2x−y−11=0 i przechodzącej przez punkt P=(1,2)
2
monia:
Do wykresu funkcji f(x)=9
x
nie należy punkt: A. (0,1)
0
ola:
Błagam o pomoc w zadaniu Trójkąt równoramienny o podstawie 6cm
3
wikiiiii:
Pochodna z
1
3
x
1
lool:
Dana jest funkcja f określona wzorem f (x) =−|x| . Ta funkcja przyjmuje wartości ujemne dla: A. x > 0
2
mamii:
Dany jest ciąg (a
n
) określony wzorem (a
n
)=n
2
−25.Liczba ujemnych wyrazów tego ciągu jest równa: A. 9
1
dzimirka :):
witam
mógłby ktoś pomóc przy funkcji kwadratowej? z góry dziękuje
1
Marta:
Sprawdź, czy wielomiany są równe:
2
jolka:
4x−5
f(x)=
x
2
−
1
3
Gosia:
Liczby: x−1; 2x; x+3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
2
lool:
Funkcja (6 − 2m) x + 5 jest rosnàca, gdy: A. m ∊ (−
∞
,3)
1
mamii:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=−2x
2
+12x. Wykres tej funkcji ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą o równaniu:
0
gemers:
wyznaczyć asymptoty funkcji y=ln(x−2) obliczyc lim x→∞ (1+e
x
)
1
/
x
2
makro:
POMÓŻCIE
dany jest trojkat prostokatny o przyprostokatnych 12 i 5. wyznacz promien okregu wpisanego w ten trójkat.
0
dzimirka :):
witam
mógłby ktoś pomóc przy funkcji kwadratowej? z góry dziękuje
0
kasia:
Wyznacz n z równania 1+5+9+13+....+n=780
0
pepe:
lim (
√
n
2
+ 4n + 1
−
√
n
2
+ 2n
) n⇒
∞
0
iza:
Dany jest ciąg określony wzorem a
n
=(−1)
n
2−n
n
2
dla n≥1. Oblicz a
2
i a
5
1
ania:
błagam o poc z chemi zadanie poniżej
2
ania:
chemia : ile gramów wodorotlenku sodu potrzeba do zobojętnienia 12 gramów kwasu fosforowego(V) napisz odpowiednie równanie reakcji
0
Mehranos:
obliczyć graice ciągu , granicę funkcji i dwumian Newtona granicą funkcji f(x)=(2x+5−3)/(x2−2x)
17
marta:
Dane są funkcje y= − ½ x – 2 i y= − x + 1 a) Sporządź wykresy tych funkcji w jednym układzie współrzędnych.
1
lysy:
całka x * ln
2
x dx
0
Zdesperowana:
:::rysunek::: Na rysunkach przedstawione są ostrosłupy prawidłowe oblicz pole powierzchni i objetosc każdego
1
natalia:
pomoze ktos?emotka ile wyrazów ujemnych ma ciąg (a
n
) okreslony wzorem a
n
=n
2
−2n−24 dla n wiekszego lub równego 1
1
lysy:
∫x * ln
2
x dx i sprawdzic poprawnosć za pomoca rózniczkowania
7
Julek:
0
kasieczka :
narysuj dowolny prostokąt . a) skonstruuj odcinek o długości równej 0,6 długości przekątnej tego prostokąta
0
kasieczka :
boki trójkąta ABC mają długości |AB|= 5cm |BC|=6cm |AC|=9cm. na boku AB odmierzamy odcinek AD długości 2cm i przez punkt D prowadzimy prostą równoległą do boku AC. prosta ta przecina bok
0
xyhoo23:
3
nie mam pomysłu jak cos takiego rozwalić
5i
polecenie brzmi "oblicz" prosze HELP
1
Alicja:
x
x
2
1−
+
−...>2
2
4
−x
wyszło mi q=
2
|q|<1
2
Marcia:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych przykładów: a) f(x)= p { |x−3|−5} / x
2
− 4
2
anita:
1. Znajdź po dwa punkty mające współrzędne całkowite i leżące na prostych o podanych równaniach:
3
kitakami:
Czy moge jednoczesnie operowac na wierszach i na kolumnach w macierzy ?
2
aniko:
1. Znajdź po dwa punkty mające współrzędne całkowite i leżące na prostych o podanych równaniach:a) 5x−7y = 15
0
kamil:
Mam problem z tym zadaniem: Dane są proste y=x+m i y=mx−4. Dla jakich m punkt przecięcia prostych należy do wykresu funkcji
0
magda:
Dane są 2 pojemniki. W pierwszym z nich znajduje się 9 kul: 4 białe, 3 czarne i 2 zielone. W drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe, 3 czarne i 1 zielona. Z każdego pojemnika losujemy po
0
aśka:
z góry dziękuję za pomoc
4
karola:
pomocy!
mam do zrobienia dwa zadanka. wiem tylko że mamy obliczyć równanie prostej K i S najpierw lecz nie wiem co dalej...
1
Iza:
Prosze o pomoc... Trójkąt o bokach 10, 17, 21 obraca się wokół najdłuzszego boku. Oblicz objętość i pole
0
ani_m:
Zbadano 500 urządzeń z nowo wyprodukowanej partii Liczba usterek 0 1 2 3 4 5
0
Iza:
Pilne
prosze o pomoc
0
ani_m:
Pociągi kolejki elektrycznej odjeżdżają ze stacji co 6 minut. Pasażer przychodzi na stacje w dowolnej chwili czasu. Oblicz przeciętną wartość i wariancję czasu oczekiwania pasażera na
0
ani_m:
W pewnej grupie ludzi co 10 człowiek jest daltonistą. Obliczyć prawdopodobieństwo że wśród 50 losowo wybranych osób będzie co najmniej 1 daltonista
3
Agat:
Przekątne w trapezie równoramiennym są prostopadłe i przecinają się w stosunku 2:5 wykonaj ich diagram % obrazjuący pole każdej z 4 części.
0
vk:
Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f określonej wzorem f(x)=x
2
+bx+c jest przedział <−2,∞). Funkcja przyjmuje wartości ujemne dla argumentów należących do przedziału(−4,6). Wskaż wzór
2
weraa:
Prosze Was o pomoc Kochani, Zbadaj przebieg zmienności funkcji:
0
Donna:
Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a wysokość ostrosłupa jest równa H. Oblicz objętość ostrosłupa.
3
Iza:
W(x) = x
2
+mx+36 Dla jakich wartości parametru m równanie
W(x)
x−4
= 0 ma jeden pierwiastek ?
0
BuXy:
w klasie III b przeprowadzono ankietę na temat wysokosci tygodniowego kieszonkowego. wysokość kieszonkowego 16zl, 20zl, 25zl, 50zl,
0
Damian:
mam problem z granicą ciągu (2n/2n+1)
3n
2
natalia:
pomoze ktos?
ile wyrazów ujemnych ma ciąg (a
n
) okreslony wzorem a
n
=n
3
3
Iza:
Dane są punkty A=(2,1) i B=(5,2). Na prostej o równaniu x−y−1=0 wyznacz taki punkt M, aby pole trójkąta MAB było równe 5
2
00:
Ze zbioru liczb naturalnych spełniających nierówność
x−3
2
−
x−1
3
<0 losujemy dwie różne liczby m,p. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: punkt o współrzędnych (m,p) należy do wykresu
1
Mateusz:
H
tgα=
√
3
2
tg2α=
H
1
Marcia:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu swoich przykładów... Będę bardzo wdzięczna.
2
gosiaa:
hej
musze znalezc liczby rzeczywiste spelniajace podane warunki: pomożecie mi ?
a) x(2 + 3i) + 4(y−5i) = 6−2i
3
olo:
1.Rozwiąż i sprawdź równanie: (a+x−b)(a−b−x) = (a
2
−x)(b
2
+x)−a
2
b
2
2.Dla jakich argumentów x, wartości funkcji f(x) są większe od 10?
0
Mateusz:
W ostrosłupie prawidłowym trójkatnym pole podstawy jest równe 4
√
3
a miara kata nachylenia krawedzi bocznej do podstawy jest 4 razy mniejsza od miary kata płaskiego sciany bocznej przy
26
ewcia:
ewcia:
0
Iza:
Dane są punkty A=(−2,−3) i B = (4,1) oraz prosta k o równaniu 5x−2y+9=0. a) na prostej k znajduje się punkt C równo oddalony od punktów A i B.
0
Iza:
Dla jakich wartości parametru a jeden z pierwiastków równania (2a+1)x
2
−ax +a−2=0
0
Iza:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=
(n+1)!*(2n)!
(2n+1)!*n!
, n ∊ N
+
0
Iza:
Prosze o pomoc nie wiem jak to rozwiązać
rozwiąż równanie
1
olcia:
pokaż, że f(x)=(2+e
+
)(1+2x+x
2
)
1
asia:
obliczyć granicę ciągu lim n→ Nieskończoności (2n+3/2n−1) do potęgi n wiem tyle ze trzeba wykorzystać liczbę e
3
ezz90:
Mam dane P(A) =
4
7
P(B) =
2
7
P(C)=
1
7
3
makro:
Punkty A=(3,1), B=(7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. wyznacz, współrzędne wierzchołka C tego kwadratu.
2
Nita:
funkcję liniową, której dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych, opisano tabelką : x = −2, y=7
3
chmielu037:
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
10
wiolka:
lim→∞
√
n
2
+3n+1
−n
2
Ania:
Proszę o pomoc. Dla jakich wartości parametru m jeden z punktów A=(1, 2 − m); B=(−2, −m) leży wewnątrz okręgu, a drugi zewnątrz okręgu o równaniu x
2
+ y
2
= 8 ?
1
kalinki1989:
1.Jakie są maksima i minima tej funkcji? Gdzie wartość pochodnej jest maksymalna?
1
Maturzysta:
Piaty wyraz pewnego ciągu arytmetycznego jest równy 4. Jaka powinna być różnica tego ciągu, aby suma kwadratów drugiego i szóstego wyrazu była najmniejsza?
1
Maturzysta:
znajdź pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu geometrycznego(a
n
), w którym: a
1
+a
2
+a
3
=6
32
Hashiri:
Witam,
Bardzo prosze o pomoc w zadaniu :
3
WojteK:
Trójkąt równoramienny o podstawie 16 i ramionach 17 podzielono odcinkiem równoległym do podstawy na dwie figury o równych polach. Oblicz wysokość powstałego trapezu.
1
MICHAŁ:
Błagam o pomoc w zadaniu
W graniastosłupie prostym podstawą jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym α i boku a, leżącym naprzeciw kąta α. Przekątne ścian bocznych, wychodzące z
1
Marzenka:
Bardzo proszę o pomoc
W dwóch jednakowych urnach sa kule, w pierwszej jest 6 białych i 4 czarne, w drugiej jest 8 białych i 16 czarnych. Sięgamy losowo do jednej z urn i losujemy
6
anka:
Doprowadź do najprostszej sytuacji podaj założenia (n−1)!
3
aga:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu: Na ile sposobów przedszkolanka może rozdzielić 6 różnych zabawek między Jacka i Agatkę, jeżeli
3
słoneczko:
∫(x
3
+
3
√
x
2
−
√
x
+
1
x
−
1
√
x
)dx
4
nonat:
Równanie x
2
−4x+c=0 nie ma pierwiastków gdy, a) c=4
1
noki:
określ dla jakich wartości m i k wielomiany W i P są równe gdy, W(x)= x
3
+mx
2
−(k+1)x+2
2
ikol:
Rozwiąż 5(x−1)
2
−2(x+3)
2
=3(x+2)
2
−7(6x−1) prosze o pomoc ponieważ cały czas wychodzi mi inny wynik.
1
help:
25(x−1)
2
−9(x+2)
2
=0
2
Agat:
Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami do gry, prawdopodobieństwo zdarzenia, że na obu kostkach wypadnie ta sama liczba oczek wynosi ?
2
kalinki1989:
Ile wynosi pierwiastek z równania : (x+
π
2
)
2
=e
2
pomocy:
Uzasadnij, że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa sumie średnic okręgu wpisanego i opisanego na tym trójkącie.
1
colo:
określ dla jakich wartości m i k wielomiany W i P są równe gdy, W(x)= x
3
+mx
2
−(k+1)x+2 P(x)=(x−1)
3
+3
1
colo:
Rozwiąż 5(x−1)
2
−2(x+3)
2
=3(x+2)
2
−7(6x−1) prosze o pomoc ponieważ cały czas wychodzi mi inny wynik
1
ala:
oblicz promien okregu wpisanego w trojkat rownoboczny ktorego boki maja dlugosc 12cm......to sa podane dwa rozwiazania ale ja zaczelam to rozwiazywac z wzorem pitagorasa.wynik ma byc 2
2
chmielu037:
Suma długości wysokości podstawy i wysokości ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 2. Wyznacz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, dla której ma on największe
1
ilianaaaa:
elementy statystyki. 1. W pewnej klasie jedna trzecia uczniów uzyskała z historii oceny dostateczne, połowa
2
noki:
Rozwiaż nierówność i podaj ile liczb naturalnych należy do zbioru jej rozwiązań, zaznacz na osi −x
2
+11x−18>0
1
monika:
skąd wiadomo, że
√
48
to 4
√
3
1
kasia!!:
dla jakich x liczby: log2 z 27, log2 z x i log2 z 1/x w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny?
1
p a u l i n a :
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem o polu 144 cm
2
i kącie przy podstawie 45 stopni. Oblicz objętość i powierzchnię boczną.
1
tosia:
W(x)=x
2
−49
2
tosia:
jeżeli x−y=−5 i x+y=11 to wartośc wyrażenia x
2
−y
2
=?
16
matthew:
czesc, mam takie zadnie:
0
natalia:
ile wyrazów ujemnych ma ciąg (a
n
) okreslony wzorem a
n
=n
3
5
Nita:
Nita: Do zbiornika w kształcie prostopadłościanu o podstawie kwadratu wlano 170 litrów wody, napełniając go do 5/9 wysokości. Oblicz długość krawędzi podstawy zbiornika, wiedząc, że jego
4
hashiri:
Witam,
Zbadaj parzystos funkcji:
0
xyhoo23:
Czesc wszystkim, mam kilka przykladow ktorych nie mam rozw a mam je umiec
Sa krociotkie i banalne ale nie wiem OCB HELP
1
natalia:
obwód czworokąta wypukłego ABCD jets równy 50cm. Obwód trójkąta ABD jest równy 46cm, a obwód trójkąta BCD jest równy 36cm. oblicz długość przekątnej BD.
3
satya:
takie mam zadanie z planimetrii: oblicz stosunek pola kwadratu wpisanego w trójkąt równoboczny do pola tego trójkąta.
3
tyt:
sprawdzcie 4x
2
+ 4x + 1 = 0
6
kasia:
Ile jest takich argumentów, dla których wartość funkcji f(x) = 6x−6 jest liczbą całkowitą? A. 4
2
Madzia:
Mam z tym problem... rozkladalam to na czynniki, i szukalam jakis magicznych wzorkow i niestety nic z tego
moze mi ktoś pomoc to rozwiązac?
2
makro:
Punkty A=(3,1), B=(7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. wyznacz, współrzędne wierzchołka C tego kwadratu.
0
Nita:
Do zbiornika w kształcie prostopadłościanu o podstawie kwadratu wlano 170 litrów wody, napełniając go do 5/9 wysokości. Oblicz długość krawędzi podstawy zbiornika, wiedząc, że jego
5
kasia:
Do wykresu funkcji f(x) = 3x−100 nie należy żaden punkt P(a,b) taki, że A. a>0 i b>0
3
ilianaaaa:
W pewnej klasie były 4 oceny bardzo dobre, 8 ocen dobrych, 3 oceny dopuszczające, reszta ocen dostatecznych i średnia 3,57. Oblicz średnią arytmetyczną zestawu ocen w tej klasie.
0
Jaro:
Obwod trojkata rownobocznego ABC jest rowny 9. Punkt K należy do boku BC i /BK/=2. Oblicz tangens kata BAK.
1
pomocy:
Rozwiąż
x
x
+
=2
x+1
x−2
2
tyt:
49=144x
2
0
pomocy:
Rozwiąż
x
+{U {x]{x−2} =2}
x+1
3
kolo:
bardzo prosze o rozwiązanie pilneee 5(x−1)
2
−2(x+3)
2
=3(x+2)
2
−7(6x−1)
6
ola :
Wyznacz n z równania 1+5+9+13+.......+n=780
1
pomocy:
jeżeli x=3 to nie można obliczyć wartości wyrażenia
(x−3)
3
a)
x+3
x+3
b)
x
2
−6x+9
x−3
c)
x
2
+9
x
2
−9
d)
x
2
+6x+9
1
Mystery :
Okrąg przechodzący przez punkt A=(−1;1) jest styczny do prostej y=x−2 w punkcie P(4;2). Wyznacz równanie tego okręgu.
3
fruu:
Na płycie kuchennej stoją dwa kotły, oba w kształcie walca obrotowego. Jeden z nich jest pełen wody, a drugi pusty. Z pierwszego z nich o pojemności 65,4 l wypłynęły przez zawór w bocznej
1
kasia:
Jeżeli miejscem zerowym funkcji y = 3x + b jest liczba większa od 5 to A. b<−15
3
pomocy:
jeżeli x−y=−5 i x+y=11 to wartośc wyrażenia x
2
−y
2
=?
4
konrad:
Witam mam problem z granicą nastepujacego typu Lim x−>0 (sinxctg
2
2x)
3
cliv:
określ dla jakich wartości m i k wielomiany w i P są równe gdy W(x)= x
3
+mx
2
−(k+1)x+2
1
batman:
lim→3
(x−1)(x
3
−27)
2(x−3)
3
MadziaL:
Wykres funkcji h(x) =
√
3
x + 1 tworzy z prostą o równaniu y=0 kąt rozwarty o mierze
4
pomocy:
25(x−1)−9(x+2)
2
=0
3
tyt:
x
2
− 6x=0
2
pomóżcie koledze:
5(x−1)
2
−2(x+3)
2
=3(x+2)
2
−7(6x−1)
1
tosia:
5(x−1)
2
−2(x+3)
2
=3(x+2)
2
−7(6x−1)
10
lekki:
Wuznacz Dziedzinę funkcji:
√
x+1
x
2
kasia:
Pewien ostrosłup ma 70 wierzchołków.Liczba krawędzi tego ostrosłupa wynosi
2
ala:
Wykonaj działania: (2x−1)
2
−(x−2)
2
2
MadziaL:
Funkcja f(x) =
3−2x
5
wartości dodatnie przyjmuje dla argumentów A. x ∊ (−∞,−
2
5
) B. x ∊ (−∞,
3
2
) C. x ∊ (−∞,
5
2
) D. x ∊ (
3
10
, +∞)
2
mis:
Pan Nowak wpłacił do banku 10000zł na półroczną lokatę oprocentowaną8% w skali rocznej, z kwartalną kapitalizacją odsetek. Po upływie pół roku pan Nowak podejmie sumę
5
tosia:
−x+11x−18>0
8
tyt:
sprawdzcie
5
tosia:
27x
3
+27x
2
−25x−25=0
2
kris:
barman chce przyrządzić 7 litrów koktajlu z przecieru truskawkowego w cenie 30 zł za litr oraz ze śmietanki w cenie 16 zł. za litr. w jakim stosunku powinien zmiksować składniki aby koszt 1
0
ilianaaaa:
W pewnej klasie były 4 oceny bardzo dobre, 8 ocen dobrych, 3 oceny dopuszczające, reszta ocen dostatecznych i średnia 3,57. Oblicz medianę zestawu ocen w tej klasie.
2
ola:
log
2
[log20+log5]jest równa
3
andru:
∫3t*ℯ
4t
= 3/4ℯ
4t
(t−1)+c?
1
liol:
Rozłóż wielomian na czynniki W(x)= x
2
−49
2
Pyza:
Nie wiem ja sie za to zabrać :? rozwiąż równanie :
11
korky:
5 zadań. jednokładność i pobobieństwo, twierdzenie talesa. bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tych zadań...
0
ilianaaaa:
2. W pewnej klasie były 4 oceny bardzo dobre, 8 ocen dobrych, 3 oceny dopuszczające, reszta ocen dostatecznych i średnia 3,57. Oblicz medianę zestawu ocen w tej klasie.
0
tosia:
bardzo prosze o pomoc
archiwum 182,
181
,
180
,
179
,
178
,