Rachunek prawdopodobieństwa
00: Ze zbioru liczb naturalnych spełniających nierówność x−32−x−13<0 losujemy dwie różne
liczby m,p. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: punkt o współrzędnych (m,p) należy do wykresu
funkcji y=x+4.
5 lut 16:13
Eta:
rozwiązujac nierówność :
| x−3 | | x−1 | |
| + |
| <0 /*6 i x€N
|
| 2 | | 3 | |
3(x−3) −2( x−1)<0 => x <7 i x€N
x= {0,1,2,3,4,5,6}
zd.A= {( 0,4) (2,5) (2,6)} bo tylko te punkty należą do danej prostej
|A|= 3
5 lut 16:28
00: Ale dlaczego IΩI= 21?
7 lut 11:54
ssaddd: No bo 2 dowolne liczby ze zbioru liczb naturalnych nalezace do dziedziny
10 mar 11:53
Kotvi: Dalej się pytam, dalczego moc omegi jest równa 21. Jest napisane, że losujemy dwie różne
liczby, zatem nie mogą się powtarzać. Moim zadaniem jest to moc omega = 7x6
7 maj 14:54
aniabb: nie mogą być kombinacje, bo to mają być współrzędne ..a więc kolejność istotna
|Ω|=7•6=42
7 maj 15:54