Trójkąt
Iza: Dane są punkty A=(2,1) i B=(5,2). Na prostej o równaniu x−y−1=0 wyznacz taki punkt M, aby pole
trójkąta MAB było równe 5
7 lut 07:13
Maturzysta: napisz na gg to użycze ci tych zadań
7 lut 10:05
Julek:
Jeden wzorek
| | 1 | |
P = |
| | (xb − xa)(ym − ya) − (yb − ya)(xm − xa) |
|
| | 2 | |
Wykorzystując dane punkty :
| | 1 | |
5 = |
| | (5 − 2)(ym − 1) − (2 − 1)(xm − 2) |
|
| | 2 | |
Uwzględniamy prostą ( y = x−1 ) , na której ma leżeć punkt M :
| | 1 | |
5 = |
| | 3(xm − 2) − (xm − 2) |
|
| | 2 | |
Rozwiąż tą równość i masz X, którego podstawiasz pod y=x−1 i masz współrzędne punktu
7 lut 10:54
Iza: dziękuje bardzo
7 lut 12:03