oblicz całkę nieoznaczoną. proszę o pomoc :(
Madzia: Mam z tym problem... rozkladalam to na czynniki, i szukalam jakis magicznych wzorkow i niestety
nic z tego

moze mi ktoś pomoc to rozwiązac?
6 lut 18:10
Bogdan:
| | f'(x) | |
Jest taki magiczny wzór: ∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
| 1 | | 3x2 | | 1 | |
| ∫ |
| dx = |
| ln|x3 + 8| + C |
| 3 | | x3 + 8 | | 3 | |
Inny sposób, to zastosować podstawienie: x
3 + 8 = t
6 lut 18:28
Madzia: nie wiem skąd ten wzór się wziął ale grunt, że jednak istnieje

dziękuję ponownie za pomoc
6 lut 18:37