Funkcja kwadratowa zadania optymalizacyjne
diunaj: 1.Liczbę 4a przedstaw w postaci sumy dwóch liczb tak, aby suma kwadratów tych liczb była
najmniejsza.
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi wytłumaczył, co robię źle:
x + y = 4a
P(x) = x
2 + y
2
P(x) = x
2 + (4a −x)
2
D
f = R
P(x) = x
2 + 16a
2 − 8ax + x
2
P(x) = 2x
2 − 8ax + 16a
2
| | b | |
Najmniejsza wartość będzie w wierzchołku więc licze xw : − |
| = 2a |
| | 2a | |
No i podstawiam do równania:
2(2a)
2 − 8*a*(2a) + 16a
2 = 8a
2
A powinno wyjść W(2a,2a) czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego po podstawieniu nie wychodzi?
Z góry dziękuję za pomoc.