silnia
anka: Doprowadź do najprostszej sytuacji podaj założenia
(n−1)!
_____
(n−3)!
6 lut 16:17
Julek:
vega, źle rozumujesz, choć dopuszczam myśl, że może ja jestem w błędzie

wyobraź sobie oś
_____,_____,_____,_____,_____,_____,_____,_____,_____>
n−4 n−3 n−2 n−1 n n+1
6! = 1*2*3*4*5*6
więc, (n−1)! = (n−3)! (n−2)(n−1)
tak jak 6! = 4!*5*6
| (n−3)! (n−2)(n−1) | |
| = (n−2)(n−1)
|
| (n−3)! | |
n∊N
6 lut 17:29
vega:
Tak masz 100% rację
6 lut 17:38
Julek:
vega to tegoroczny maturzysta ?
6 lut 17:43
vega:
6 lut 17:44
anka: a jak zrobić ten przykład?
(2n)!
_____
(2n−3)!
6 lut 21:33
Julek:
Radziłbym Ci przeanalizować wcześniejszy przykład i spróbować samodzielnie wykonać to
działanie, ale ok...
| (2n−3)!(2n−2)(2n−1)2n | |
| = (2n−2)(2n−1)2n |
| (2n−3)! | |
6 lut 23:24