POMOCY!!!!!!!!!!!!!
makro: Punkty A=(3,1), B=(7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. wyznacz, współrzędne
wierzchołka C tego kwadratu.
6 lut 18:44
Godzio:
1=3a+b
3=7a+b −
−−−−−−−−−−−−
−2 = −4a
a = 0,5
b= −0,5
y
AB = 0,5x − 0,5
|AB| =
√(7−3)2 + (3−1)2 =
√16 + 4 =
√20
CB jest prostopadłe do AB i przechodzi przez B
3=−2*7 +b
b= 17
y
BC = −2x + 17
|BC| = |AB|
|BC| =
√(7−xc)2 + (3−yc)2 podstawiamy naszą prostą y
BC = −2x + 17
√20 =
√(49 − 14xc + xc2 + (3+2xc−17)2 /
2
20 = 49 − 14x
c + x
c2 + 4x
c2 − 56x
c +196
0 = 5x
c2−70x
c+225 /:5
0 = x
c2 − 14x
c + 45
Δ = 16
√Δ=4
C(5,7) lub C(9,−1)
6 lut 19:11
bera:
Inny sposób:
skorzystać z własności iloczynu skalarnego wektorów prostopadłych ( o równej długości)
wektorAB prostopadły do wektora BC i wektor AB prostopadły do wektora AD
nie piszę strzałek ( sama napisz)
AB=[4,2] BC= [xC−7,yC−3]
AB o BC =0 => BC=[−2,4] lub BC=[2,−4]
xC−7= −2 i yC−3=4 => xC= 5 yC= 7 C1( 5,7)
lub xC−7= 2 i yC−3= −4 => xC= 9 yC= −1 C2( 9,−1)
podobnie wyznaczamy współrzędne punktów D1 i D2
xD−xA= −2 i yD−yA= 4 => D1( 1, 5)
lub xD−xA= 2 i yD−yA= −4 => D2( 5,−3)
są dwa takie kwadraty ,spełniąjace warunek zadania.
6 lut 19:29
makro: dziekuje bardzo
7 lut 06:19
AB: |BC| = √(7−xc)2 + (3−yc)2
Mam pytanie do tego wzoru, ponieważ wzór na dł. odcinka=
|BC| = √(xC−xB)2 + (yC− yB)2
Więc równanie nie powinno wyglądać:
|BC| = √xC−7)2+ (yC−3)2 ?
Tylko, że po kilkukrotnym przeliczeniu, z takiego równania wychodzi ujemna delta....
3 kwi 22:19
aaa:

huj wielki i bąbelkiαβγ
2 sty 22:44
Ten Nade Mną To NOOB xD: Pozdro dla tego wyżej xD
2 sty 22:47
aaa: Przepraszam
2 sty 22:56
Noobek: Inny sposób:
skorzystać z własności iloczynu skalarnego wektorów prostopadłych ( o równej długości)
wektorAB prostopadły do wektora BC i wektor AB prostopadły do wektora AD
nie piszę strzałek ( sama napisz)
AB=[4,2] BC= [xC−7,yC−3]
AB o BC =0 => BC=[−2,4] lub BC=[2,−4]
xC−7= −2 i yC−3=4 => xC= 5 yC= 7 C1( 5,7)
lub xC−7= 2 i yC−3= −4 => xC= 9 yC= −1 C2( 9,−1)
podobnie wyznaczamy współrzędne punktów D1 i D2
xD−xA= −2 i yD−yA= 4 => D1( 1, 5)
lub xD−xA= 2 i yD−yA= −4 => D2( 5,−3)
są dwa takie kwadraty ,spełniąjace warunek zadania.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd co się bierze ? od podstaw?
21 lut 17:07
tępe strzały:

sadaδwdsa
asadaδwdsa
asadaδwdsaasd
asdasd asadaδwdsa
asad
10 kwi 18:51