POMOŻECIE???
zuza: 1.Wyznacz równanie okręgu o środku S=(−2,3) stycznego do prostej k o równaniu 3x+4y+14=0
7 lut 20:16
zosia: równanie okręgu ma postać:(x−a)
2+(x−b)
2=r
2,po podstawieniu S=(−2,3),gdzie a=−2,b=3,będzie
wyglądało tak:(x+2)
2+(x−3)
2=r
2,a dalej nie wiem
7 lut 20:38
zuza: wlasnie tez sie na tym zacielam
7 lut 20:41
zosia: chyba to będzie odległość od punktu S do tej prostej...
7 lut 20:46
zosia: | | 3*(−2)+4*3+14 | | 20 | |
d= |
| = |
| =4, czyli r= 4 |
| | √9+16 | | 5 | |
masz podaną odpowiedz?
7 lut 20:51
zuza: tak

tez mi tak wyszlo
7 lut 20:59
zosia: no to super

,dałyśmy radę
7 lut 21:02
zuza: a wiec koncowa postac to (x+2)
2+(y−3)
2=16 haha we 2 razniej dzieki
7 lut 21:05
zosia:
7 lut 21:07