układ równań
fuga: Asia przed maturą rozwiązywała zadania testowe z matematyki (codziennie taką sama liczbę zadań)
i w sumie rozwiązała 448 zadań. Jeśli rozwiązywałaby codziennie o 4 zadania więcej, to
rozwiązałaby
te zadania o 2 dni krócej. Oblicz, przez ile dni Asia rozwiązywała zadania przed maturą i ile
zadań
rozwiązywała każdego dnia?
7 lut 20:36
zosia: x−ilość zadań
y=−ilość dni
układ równań:x*y=448
(x+4)(y−2)=448
7 lut 20:54
zosia: | | 448 | |
z pierwszego równania:y= |
| −podstawiasz do drugiego równania |
| | x | |
7 lut 20:56
Łukasz: x−ilosc zadan rozwiazywanych przez asie na dzien
y−ilosc dni rozwiazywania zadan
xy=448
(x+4)(y−2)=448
i rozwiazujesz uklad rownan.
7 lut 20:56