planimetria
satya: takie mam zadanie z planimetrii:
oblicz stosunek pola kwadratu wpisanego w trójkąt równoboczny do pola tego trójkąta.
jak sobie z tym poradzić?
6 lut 18:21
satya:
6 lut 19:08
Godzio: pomoge
6 lut 19:16
Godzio:
| 1 | | a√3 | | a−b | |
| ab = |
| * |
| /*2
|
| 2 | | 2 | | 2 | |
ab = a
√3 *(a−b)
b=
√3a−
√3b
b+b
√3 =
√3a
b(1+
√3) =
√3a
| | √3a | | √3a(1−√3) | | a√3 − 3a | |
b= |
| = |
| = |
|
|
| | 1+√3 | | 1−3 | | −2 | |
| | 3a2 − 6√3a2 + 9a2 | | a2(6−3√3) | |
Pkw = b2 = |
| = |
|
|
| | 4 | | 2 | |
| 12−6√3 | | 12√3−18 | |
| = |
| = 4√3 − 6
|
| √3 | | 3 | |
Sprawdź jeszcze czy przypadkiem w obliczeniach się nie pomyliłem
6 lut 19:26