matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Pyza:
Nie wiem ja sie za to zabrać :? rozwiąż równanie :
1
7(x+
1
x
) −2 (x
2
+
) = 9
x
2
6 lut 13:33
Bogdan:
1
1
1
1
(x +
)
2
= x
2
+
+ 2 ⇒ x
2
+
= (x +
)
2
− 2
x
x
2
x
2
x
1
Podstawienie: x +
= t, x ≠ 0
x
1
(x +
)
2
− 2 = t
2
− 2
x
7t − 2(t
2
− 2) = 9 Dokończ
6 lut 14:37
kdafb:
7x=
7
x
− 2 x
2
=9
14
x
−2 +2 =9 14x =9 /14 x =o,75
6 lut 16:21