wielomian
Iza: W(x) = x2 +mx+36
Dla jakich wartości parametru m równanie W(x)x−4 = 0 ma jeden pierwiastek ?
7 lut 07:17
justka:
| | W(x) | |
Równanie |
| ma jeden pierwiastek jeśli : |
| | x−4 | |
1. wielomian W(x) ma jeden pierwiastek różny od 4 ⇒ Δ = 0 i x
0 ≠4
2. wielomian W(x) ma dwa pierwiastki w tym jeden równy 4
7 lut 10:01
justka: ad1.
W(x) = x
2 + mx + 36 zał x ≠4
Δ = m
2 −144
Δ= 0 ⇒m = 12 lub m = −12
dla m = 12
W(x) = x
2 + 12x + 36
Δ= 0
x = −6≠4
dla m = −12
W(x) = x
2 −12x +36
Δ= 0
x = 6≠4
| | w(x) | |
dla m ∊{−12;12} równanie |
| ma jeden pierwiastek |
| | x−4 | |
ad2.
Δ> 0 ⇒ m
2 −144>0⇒ m∊(−
∞; 12)∪(12; +
∞)
sprawdzamy dla jakich m liczba 4 jest rozwiązaniem równania W(x) = 0
0 = 16 +4m + 36
m = −13
m= −13 ∊(−
∞; 12)∪(12; +
∞)
dla m = −13 równanie W(x) = 0 ma dwa rozwiązania z których jedno wynosi 4 a zatem równanie
| | W(x) | |
|
| ma jedno rozwiazanie |
| | x−4 | |
| | W(x) | |
odp Dla m∊{−13; −12; 12} równanie |
| ma jedno rozwiazanie. |
| | x−4 | |
7 lut 10:22
Bogdan:
Można przedstawić rozwiązanie zadania prościej.
| | x2 + mx + 36 | |
Równanie |
| = 0 ma jedno rozwiązanie x0. |
| | x − 4 | |
Założenie: x ≠ 4
Są tylko 3 przypadki:
| | (x + 6)2 | |
1. |
| = 0 ⇒ x2 + 12x + 36 = 0 ⇒ m = 12, x0 = −6 |
| | x − 4 | |
| | (x − 6)2 | |
2. |
| = 0 ⇒ x2 − 12x + 36 = 0 ⇒ m = −12, x0 = 6 |
| | x − 4 | |
| | (x − 4)(x − x0) | |
3. |
| = 0 ⇒ x2 + (−x0 − 4)x + 4x0 = 0 ⇒ |
| | x − 4 | |
⇒ 4x
0 = 36 ⇒ x
0 = 9 i m = −x
0 − 4 = −9 − 4 = −13
7 lut 12:55