matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sprawdzcie
tyt:
49=144x
2
49−144x
2
=0 (7−12x )(7−12x ) = 0 7−12x =0 −12x=−7 x=
12
7
6 lut 17:43
kasia:
(7−12x)(7+12x) = 0
6 lut 17:47
vega:
źle
a
2
−b
2
= ( a−b)(a+b) 49−144x
2
= ( 7−12x)(7+12x)=0 7−12x=0 lub 7+12x=0
7
7
x=
lub x = −
12
12
6 lut 17:48