równania wymierne
xyz: x
4−10x
2+9=0
Moglby ktos pomoc mi z tym przykladem?
7 lut 20:43
zuza: x4=t2
t2−10x2+9=0
sprobuj tak potem oblicz miejsca zerowe czyli t
7 lut 20:46
prawdopodob: KANDYDATÓW WYZNACZ
W(1)=0 czyli x−1IW(x)
tabela Hornera:
r IV III II I W R
1 0 −10 0 9
1 1 1 −9 −9
W(x)=(x−1)(x3+x2−9x−9)=(x−1)x(x2+1)−9(x−1)=(x−1)(x+1)(x−1)(x−9)
7 lut 20:48
bera:
x4 −x2 −9x2 +9=0
x2( x2 −1) −9( x2−1)=0
( x2−1)(x2−9)=0
( x−1)(x+1)(x−3)(x+3)=0
x=1 v x= −1 v x=3 v x= −3
7 lut 20:54
xyz: t
2−10t+9=0
x
1=1
x
2=9
x
3=−1
x
4=−9
dzieki wielkie
7 lut 20:55
zuza: powinno byc t2−10t+9=0
potem Δ=64
√Δ=8
t1=1 t2=9
x2=t
x=1 ⋁ x=−1
x2=3 ⋁ x= −3
mysle ze latwiejszy ten sposob
7 lut 20:56
zosia: zuza zajmij się swoim zadaniem
7 lut 20:57
zuza: zapomniales/as ze t=x2 dlatego nie 9 i −9 a 3 i −3
7 lut 20:57
zuza: do zosia.....no fakt
7 lut 20:58