Rozwiąż
tosia: 27x3+27x2−25x−25=0
6 lut 16:04
Godzio:
25x
3 −25x + 25x
2 − 25 +2x
3+2x
2 =0
25x(x
2−1) + 25(x
2−1) + 2x
2(x+1) =0
(x
2−1)(25x+25) + 2x
2(x+1) = 0
25(x−1)(x+1)(x+1) +2x
2(x+1) = 0
(x+1)(25(x
2−1) +2x
2) = 0
(x+1)(25x
2 − 25 + 2x
2) =0
(x+1)(27x
2 − 25) = 0
(x+1)(
√3x − 5)(
√3x+5) =0
| | 5 | | 5 | |
x=−1 v x = |
| v x = − |
| |
| | √3 | | √3 | |
6 lut 16:12
vega:
Godzio ,
√27= 3
√3...... zgubiłeś 3

27x
2(x +1)−25( x+1)=(x+1)(27x
2−25)=(x+1)(
3√3*x−5)(
3√3*x+5)=0
| | 5√3 | | −5√3 | |
odp: x= −1 v x= |
| v x= |
|
|
| | 9 | | 9 | |
6 lut 16:30
Godzio: no tak
6 lut 16:31
tosia: dziękuje Wam bardzo
6 lut 16:34
jo:
27x
2(x+1)−25(x+1) = 0
(27x
2−25)(x+1) = 0
(
√27x−5)(
√27x+5)(x+1) = 0
| | 5√3 | | 5√3 | |
x=−1 ⋁ x= |
| ⋁ x=− |
| |
| | 9 | | 9 | |
6 lut 16:35