matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag geometryczny zbiezny- sprawdzenie
Alicja:
x
x
2
1−
+
−...>2
2
4
−x
wyszło mi q=
2
|q|<1
−x
−x
<1
>−1
2
2
x∊(−2,∞) x∊(∞,2) x∊(−2,2)
a
1
S=
1−q
i z tego wyszło x
1
=−1 x
2
=−2 więc x∊(−2,−1) Odp końcowa x∊(−2,−1) a w odpowiedzi jest (−2,0) dlaczego?
7 lut 11:42
Alicja:
prosze o pomoc
7 lut 14:49