Funkcje
Aniaa: Znajdź przedziały wypukłości i punkty przegięcia funkcji
f(x) = ( ln(x) −3 ) * x
(1/2)
Bardzo proszę o szybką pomoc, bo musze to zrozumieć
Z gory bardzo dziękuje
7 lut 18:40
Aniaa: to ja pomoże mi ktoś z tym?:( Jest to dość pilne zadania niestety
7 lut 18:52
jo: Pierwsze oblicz drugą pochodną tej funkcji oraz wyznacz jej dziedzinę.
Następnie:
f''(x) = 0 punkty przegięcia
f''(x) < 0 wklęsła
f''(x) > 0 wypukła
7 lut 19:15
Aniaa: ja wiem co trzeba zrobić ale jak?:( to jest problem bo nie potrzafie tego obliczyć...
7 lut 19:16
jo: Pierwszej pochodnej nie umiesz?
7 lut 19:18
Aniaa: przydałoby mi się to wytłumaczyć krok po kroku. Tzn rozwiązanie i ja to przeanalizuje i dojde
sama jak to jest zrobione
7 lut 19:21
jo:
| | 1 | | 1 | | 1 | | lnx−1 | |
f'(x) = |
| *√x+(lnx −3)* |
| * |
| = |
| |
| | x | | 2 | | √x | | 2√x | |
| | | | 3−lnx | |
f''(x) = |
| = |
| |
| | 4x | | 4x3/2 | |
Df'' = (0,
∞)
f''(x) = 0 ⇔ x=e
3 ← punkt przegięcia
f''(x) < 0 ⇔ x∊(e
3,
∞) ← wklęsła
f''(x) > 0 ⇔ x∊(0,e
3) ← wypukła
7 lut 19:49
Aniaa: policzyłam drugą pochodną: wyszło mi:
No i teraz prosiłabym o obliczenie tego co trzeba do tych wypukłości i przegięć
7 lut 19:50
paweł: f(x)=3x5−3x4
16 gru 22:34