Równania
olo: 1.Rozwiąż i sprawdź równanie: (a+x−b)(a−b−x) = (a2−x)(b2+x)−a2b2
2.Dla jakich argumentów x, wartości funkcji f(x) są większe od 10?
a) f(x) = −1/2x − 3
6 lut 14:00
ewel: odp. do 1.
(a−b)2−x2=a2x−b2x−x2+a2 b2−a2 b2
(a−b)2=a2x−b2x
(a−b)2=(a2−b2)x
x=(a−b)2/(a2−b2)
aby sprawdzić musisz wstawić pod x w twoim równaniu wynik i zobaczyć czy się zredukuje.
6 lut 14:12
ewel: odpowiedź do 2.
f(x) = −1/2x − 3
f(x) >10
−1/2x − 3 >10
−1/2x>10+ 3 /*−1/2
x<−13/2
odp. Wartości funkcji są większe od 10 dla argumentów x<−13/2
6 lut 20:56
olo: Dzięki ewel.
7 lut 10:35